2011. október 25.

Bourne újranéző: Identity, Supremacy, Ultimatum

| | 1 comment
Az eredeti, '88-as Bourne filmről csak halvány emlékeim vannak ugyan, és a könyvet is csak nemrég kezdtem el olvasni, de a Damon-féle trilógia egész egyszerűen odab*sz. Nincs kecmec, az elmúlt évek legjobb akciófilmjei közé tartoznak. Pedig lefogadom, annak idején egyikünk sem gondolta volna a mimóza arcú Matt Damonról, hogy képes lesz valaha is ilyen hitelesen egy akcióorgiát ilyen hitelesen elvinni a hátán. Hiszen elsőre nem az a tipikus akciósztár, de még talán másodszorra sem. Viszont így visszagondolva mással el sem tudnám képzelni a történetet.

Az elmúlt hetekben, hónapokban, ahogy időm engedte, újra nekiültem a három Bourne filmnek. A tovább mögött folytatom.


A Bourne-rejtély / The Bourne Identity (2002)

Az alapsztori. Halászhajó legénysége egy tengeren hánykolódó, eszméletét vesztett férfit ment ki a vízből. Miután felébred, tudatosul benne, hogy nem emlékszik semmire. Nem tudja, kicsoda ő, és hogy került a vízbe. Az egyetlen kiindulópont a testébe operált mikrofilm, amelyen egy zürichi bankszámlaszám található. Anonim hősünk partra száll, majd abban a bizonyos bankban fény derül a nevére: ő Jason Bourne. Első felbukkanásától kezdve azonban minden irányból vadásznak rá. Ő ugyanis egy CIA program keretein belül kiképzett titkos ügynök, igazi gyilkológép.

Még ha nem is ez a legpörgősebb rész a trilógiából, kezdésnek teljesen helytálló. Igazi "testközeli" akciófilm, ahol mi is csak annyit tudunk amnéziás hősünkről, amennyit ő maga. Mi is ugyanúgy meglepődünk hirtelen reakcióin és bunyózási technikáján, ahogyan ő is saját magán, amikor erre kerül a sor. Mondjuk amikor pillanatok alatt leterít két zsarut, ő meg csak tátott szájjal bámul maga elé, hogy ez most mi volt?

Bourne figurájával a legelső pillanattól szimpatizálunk, hála a karakter keménységének, amit remekül párosítottak Damon kisfiús kisugárzásával. Nem hallhatunk a szájából laza egysorosokat, nincs ferde mosoly a szája szélén, nincsenek sajátos motívumai. Ő csak a múltját akarja visszakapni. Célorientált, de nagyon.

Üldözői pedig legalább annyira rafkósak, mint Bourne. Az aktuális negatív karaktert pedig Chris Cooper némileg közepes figurájával kapjuk az arcunkba, de hol van ő David Strathairn-hez képest... Természetesen nem ússzuk meg csaj nélkül sem a sztorit, ezt a posztot pedig Franka Potente tölti be. Szerencsére azonban ez a szál nem túl szájbarágós, csak néha válik azzá, de elengedhetetlen volt a második rész cselekménye által.

Most, hogy újranéztem, talán az első rész volt az, ami egy kicsit kifakult az évek folyamán. Ehhez nem kizárt, hozzátartozik a másik két rész kissé más irányba eltolt pörgése, hiszen érezni a rendezőváltást, eléggé. Ne értsétek félre, nem tudnám lehúzni az Identity-t, de most valahogy nem szólt akkorát.

Clive Owen cameo? Cool. És pont.

A Bourne-csapda / The Bourne Supremacy (2004)

Azon kevesek közé tartozom, akiknek a második rész már egy fokkal jobban bejött, legalábbis a tempóját tekintve mindenképp. Nincs túl sok lazsálás, eltelik negyed óra a filmből, és egész egyszerűen képtelenség kiszállni belőle.

Eltelik pár év, a még mindig amnéziás Bourne és annak Svájcban felszedett nője egy fejlődő országban, egy tengerparti kecóban tengetik mindennapjaikat, elbújva a nyilvánosság elől. Egyik nap aztán rajtuk ütnek, csak éppen Jason helyett a lányt lövik le véletlenül. Hősünk vérszemet kapva veszi fel ismét a kesztyűt, és indul el, hogy bosszút álljon, és most már tényleg pontot tegyen a végére: ki is ő pontosan?


Azt hiszem a második rész volt az, ahol a kamerarángások elszaporodtak. Emiatt sokan támadták a filmet, de ki kell, hogy álljak a "képzavar" mellett. Meglehet, akad egy-két jelenet, ahol már tényleg túlontúl parkinzon-kórosnak hihetjük az operatőrt, de a legtöbb esetben engem ezek a rángatások csak még jobban berántottak az akciók kellős közepébe.

A Supremacy egy piszkosul korrekt folytatásnak bizonyult. Ehhez hozzájárult az is, hogy Paul Greengrass vette át a stafétabotot Doug Liman-től. De hol van még a...

A Bourne-ultimátum / The Bourne Ultimatum (2007)

Így kell megkoronázni valamit, ami már eddig is a plafont súrolta. Az Ultimatum sodró lendülete, a tapintható feszültsége és atmoszférája még a második részt is magasan túlszárnyalta. Erről van szó. Utánozhatatlan stílusú akciófilm született, felrúgva minden hagyományt és klisét. Az milyen durva már, hogy még az újranézés alkalmával is a fotel karfáját markolva, lélegzetvisszafojtva vártam, mi fog történni, miközben még pislogni is elfelejtettem a pulzusom folyamatos emelkedése közben! Nincs megállás, egy szusznyi időre sem.

Bourne ezúttal egy újságíró nyomába ered, aki az egyik cikkében az ügynököt a CIA-val hozta egy kalap alá. Meg is szervez egy találkozót vele, de eközben az ügynökség is felfigyel a firkászra. Mindeközben hősünket újabb, ismeretlen emlékfoszlány kísérti a múltjából, amely talán elvezeti valahova, ahol kiderül, ki is volt ő valójában. Ehhez azonban több országban is rendet kell tennie, mire elér céljához.

Az Ultimatum egyik nagy meglepetése David Strathairn volt, mint Bourne aktuális fejvadásza. Piszkosul meggyőzően tudott gonosz lenni, pedig még nem is ő a nagy fejes a sztoriban.

Nem kétlem, Paul Greengrass nagy Ludlum olvasó lehet, ha ilyen odafigyeléssel adaptálta a könyveit. Bár elvileg pont az Ultimatum az, amely nem követi már az alapanyagot, de attól még érezni, hogy a rendező beleadott mindent, amit csak tudott. Itt jön a képbe az, hogy adaptációt csak olyan rendező kezébe szabad adni, aki rajong is az adott könyvért (lásd: Peter Jackson, aki Tolkien megszállottja).

Monumentális akciófilm, az a bizonyos pont azon a bizonyos i-n. Adrenalinbomba, egyenesen bele az ember arcába, egy két órás észvesztő menet.


Coming Soon: The Bourne Legacy (2012)

Greengrass helyett a rendezői székbe Tony Gilroy, a széria eddigi darabjainak forgatókönyvírója huppan, ezzel Damon el is hagyta a fedélzetet, helyét pedig Jeremy Renner vette át. Annyiban változott továbbá a felállás, hogy nem Jason Bourne karaktere lesz a főhős: Renner egy olyan ügynököt formál meg, akinek kalandjait az első három Bourne film történései alapozták meg. Szóval baromi erős lesz a kötődés.

A forgatás már elkezdődött, a jövő nyáron ha minden jól megy, be is mutatják a Legacy-t. A fő gonosz pedig Edward Norton. Kíváncsian várjuk.

1 megjegyzés:

  1. Nekem pont hogy a harmadik nem tetszett annyira. Viszont kiváncsi leszek én is a Legacy-ra...

    VálaszTörlés

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet