2011. január 31.

Összehasonlítás: A Vonzás Szabályai

| | Leave a Comment
Mostantól lesz ilyen is, bizonyos időközönként. Egy már olvasott könyv és annak filmváltozatának összehasonlítása, végül pedig majd kilyukadok oda, melyik is a jobb. Mert hát nem minden esetben a könyv, csak nagy részt.

Elsőként akkor Bret Easton Ellis második regényét, és annak adaptációját vesézzük ki. Az 1987-ben megjelent regény a Camden egyetem diákjait mutatja be, azon belül is főleg egy szerelmi háromszöget láthatunk. Sean Bateman szerelmes Lauren Hynde-ba, aki a volt barátnője Paul Dentonnak, aki viszont szerelmes Sean-ba. A regényben mindig más szereplő mesél, egyes szám első személyben. Ami az egyiküknél szerelem, az a másikuknál fellángolás. Külön érdekesség, hogy itt már feltűnik Patrick Bateman (Sean bátyja), aki Ellis következő regényének, az Amerikai Psychónak a sorozatgyilkosa.

A könyv filmváltozata 2002-ben készült el, a szereplőket olyan színészek keltik életre, mint James Van Der Beek, Ian Somerhalder, vagy épp Shannyn Sossamon.

A tovább mögötti rész elég spolieres, csak az kattintson, aki kíváncsi arra, mit sikerült átvinni a filmbe, és mennyire lett jó adaptáció.


Bevallom, én előbb láttam a filmet, és hát tetszett. A könyvet csak később szereztem be, és megmondom őszintén: sokkal, de sokkal jobb. Ellis egyik legjobb könyve szerintem, nem túl hosszú, és tartalmas is.

A film bevezető képsorai amúgy zseniálisan el lettek találva, még ha ezek a momentumok nem is pont ilyen sorrendben voltak leírva a könyvben, azért a vásznon remekül összetudták kapcsolni őket. A regényben nem csak a három főbb szereplő szólal meg, néha egy-egy fejezet erejéig a mellékszereplők is beszélnek. A filmben erre nem került sor, csupán csak Victor (a későbbi Glamoráma című regény főhőse) meséli el európai kiruccanását.
Hangulatilag amúgy nagyon közel jár a film az alapanyaghoz. Mondhatni, hogy ez a leginkább hasonlító adaptáció az Ellis feldolgozások közül. Még magának az írónak is ez tetszett a legjobban. Viszont voltak dolgok, amiket kihagytak, átvariáltak. Például, hogy a könyvben Sean-nak és Paul-nak ténylegesen viszonya van, ez a filmből kimaradt. Nem akarták belevinni ennyire a meleg-dolgot? A másik pedig az, hogy a könyvben Lauren terhes lesz Sean-tól, és abortuszra is sor kerül. A filmben konkrétan össze sem jöttek soha. Vannak ilyen apró elbukások, amikkel lehet, hogy jobban ütött volna az egész.

Amiket viszont remekül vissza sikerült adni: a vacsora jelenet ("My name is DICK!!!"), vagy mondjuk amikor Harry öngyilkosságot kísérel meg, és kórházba viszik, majd feléled az ajtóban, de az orvos ott akarja tartani.

De természetesen a kedvenc jelenetem az, amikor Sean és Lauren felébrednek, a képernyő ketté van választva, mutatják, mi történik ugyanabban az időben, majd a folyosón találkoznak. Ezt akárhányszor végig tudnám nézni. Közben pedig a Donovan-szám nagyon rátesz. Az meg a másik, hogy nem igazán bírtam régebben James Van Der Beek-et, alias Dawson-t, de itt nagyot alakít, tényleg.

Összességében a filmváltozat nem adja vissza teljesen a regényt, de törekszik rá, néhol sikerül is neki, sokszor már túl egyedi, de korrekt. Mindenesetre a könyv messziről jobb, tehát ajánlom elolvasásra mindenképp.

0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet