2013. január 30.

Lincoln

| | Leave a Comment
A Lincoln voltaképp egy szemünk láttára megelevenedő történelemóra, ahol Spielberg a tanár, belőlünk pedig pont azt a hatást váltja ki Abraham Lincoln utolsó pár hónapjában históriája, mintha tényleg egy órán ülnénk: van, hogy csüngünk a tanár szavain, de van, amikor az óra végét várjuk.



A film úgy mutatja be Lincolnt, ahogy a korabeli írások is említik. Egy kiváló szónok, bölcs, megfontolt, ám érzékeny lelkű ember, akinek nem mellesleg van humora, mindig tud egy jó sztorit, ami kapcsolódik az adott beszélgetéshez. Ezen kívül rendkívül közvetlen, vagyis ha röviden összefoglalnánk, akkor azt mondhatnánk, hogy egy tökéletes, példaértékű elnök, aki foggal-körömmel ragaszkodott a rabszolgatás eltörléséért, amely végül a polgárháború kirobbanásához vezetett.

És bár a film pont ezen háború idején játszódik, Spielberg úgy döntött, hanyagolja a csatajeleneteket, kivéve egyet, a film elején ugyanis pár perc erejéig bepillantást nyerhetünk ezen borzalmakba, majd hamar jön egy fordulópont a film összetételét illetően, és két és fél órás, verbális téren igencsak erős mozit láthatunk. Ha úgy húsz perc után úgy érzed, nem ragad ragadott magával a Lincoln, akkor nyugodtan be is fejezheted. Ez a film végig ilyen. Visszafogott, akárcsak az elnök maga. A mozi csúcspontjai a parlamenti viták, ahol azonban tényleg érezni, hogy Spielbergnek azért mindig van valami a tarsolyában, de ezeket leszámítva a film tényleg olyan, mint egy történelemóra, ahol inkább csak a szavak dominálnak, mintsem egy pörgő cselekmény.

Ha ez nem volna elég, akkor Spielberg egy olyan volumenű társaságot verbúvált össze, hogy azt bizony öröm nézni. Az, hogy Daniel Day-Lewis hazavitte a Golden Globe szobrocskát, teljesen jogos. Az, ha hazaviszi az Oscart, még jogosabb lesz. Érdekesség, hogy először Liam Neesont akarták a szerepre, aki azonban nemet mondott a kora miatt, miközben Danielt Leonardo DiCaprio beszélte rá, hogy ugyan, vállald már el, jól jársz vele. Elképesztő, amit a vásznon művel. Mellette pedig szintén remek kollégái asszisztálnak. Day-Lewis után a sorban Tommy Lee Jones következne, akivel kapcsolatban szintén nem fintorognék, ha tarolna az Oscaron a Legjobb Férfi Mellékszereplő kategóriában. Továbbá itt van David "goodnightandgoodluck" Strathairn is, azt hiszem ők hárman azok, akik a legnagyobb teret kapják színészi képességeik megvillantására a filmben. Sajnos olyan nevek, mint Joseph Gordon-Lewitt, Jared Harris, vagy épp Jackie Earle Haley teljesen háttérbe vannak szorítva, de elnézzük, mert a karaktereik pont ennyit kívántak meg. Tudjátok, ez egy történelemóra.

És végül...

Nagyon sok momentum volt, amikor teljesen elkapott a film, de szinte egyszer sem tudtam úgy felvenni a fonalat, hogy azt megtudjam tartani a játékidő végéig. Olyan mozi ez, amit minden politikussal megnézetnék, elvégre Lincoln akarata, harcai, elszántsága példaértékű - a nemes cél érdekében mindent. Nálam nem kevés alkalommal okozott unalmasabb pillanatokat, de a parlamenti viták, a szavazás, ezek mind a képernyőre tapasztottak. Korrekt alkotás a Lincoln, de főleg a színészi alakítások miatt. Rétegfilm, nem popcorn, hanem történelemóra. 7/10.


0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet