2013. november 30.

kritika: After Earth [2013]

| | Leave a Comment
M. Night Shyamalan sem mostanában szállított minőségi filmet, pedig mekkorát robbantott annak idején a Hatodik érzékkel... Szépen ellőtte anno a puskaporát, azóta pedig csak csúszik lefelé a csávó. Az After Earth sem egy kimagasló mozi, sőt. Ha mással nem, hát a látvánnyal azért itt-ott büntet a film, de összességében nagyon nem tudom ajánlani azoknak, akik még nem látták.




A lehúzó kritikák után én sem rohantam rá a mozikba, mondjuk a nagy vászon lehet feldobta volna kicsit az élményt, ezt egy percig sem kétlem, főleg, hogy itthon ezt csak két részletben bírtam végig nézni. Ilyen az, amikor egy színészóriás apa minden erejével azon van, hogy sztárt csináljon a fiából. A film ugyanis Will Smith ötlete volt, asszonykájával producerkedtek is, ő maga inkább csak egy mellékszerepben tűnik fel, hogy a főszerepet Jadennek oszthassák. Nem a legjobb ötlet volt Shyamalant felkérni a rendezői székre, bár a sztori globális mítosza akár kiváló is lehetne, remek világot teremtettek, de mi ebből épp hogy csak egy szeletet kapunk, egy sima menekülős filmet.

Ezer évvel azután, hogy az emberiség elhagyta a Földet, egy űrhajó kényszerleszállást hajt végre a bolygón, azonban csak két túlélője van: apa és fia. Fater lesérült, így a kölyöknek kell a zuhanás miatt ketté szakadt űrhajó másik részéhez eljutni, ahol van egy jeladó. Nos, ugye ez nincs közel, a Földön pedig mindenféle fenevad vár arra, hogy hősünkből jól belakmározzon, miközben a sebesült apuka az űrhajóból irányítja fiacskáját. Ebből kapunk egy sima, pofon egyszerű menekülős, mondhatni túlélős filmet, ahol Jaden CGI-állatok elől menekül, harcol velük, olykor egy-két sablonos mondatot váltanak egymással az apjával. Na persze, hogy teljes legyen a kép, még a film elején kapunk ízelítőt abból, hogy a srác mennyire maximalista, mennyire meg akar felelni az öregnek, aki mintha teljesen elhidegült volna fiától a folyamatos távollétek miatt.


A legborzasztóbb nem az az egészben, hogy az öreg Will beszeretné futtatni a fiát, mert ez eddig rendben is volna. Sokkal inkább az, hogy a srác nem nőtt fel teljesen a feladathoz - hangsúlyozom: teljesen. A drámai, vagy annak szánt jeleneteknél, amikor éppen nem fight vagy menekülés megy, röviden, amikor színészkedni kell, akkor Jaden Smith roppant gyengén teljesít. Nyilván ha nem lenne Will, a kutyát nem érdekelné, nem, hogy Hollywoodot. Sajnos ez a helyzet áll fenn. Valahol azért fasza gyerek az öreg, hogy bevállalt egy sima mellékszerepet fia felfuttatásáért, hiszen ne feledjük, a Hét élet és a Men in Black 3 között eltelt négy éves kihagyás ugye annak tehető be, hogy Smith csak főszerepet vállal, mellékszerep szóba sem jöhetett.

Összességében tehát az After Earth lazán kihagyható darab, abszolút nem tudom ajánlani, ha a látvány miatt akarod megnézni, akkor elcseszted, mert ez csak moziban üthetett nagyot, de sajnos minden más annyira egyszerű és egyáltalán nem szórakoztató, hogy csak elfecsérelt másfél órának érzem. 3/10.


0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet