2014. február 24.

Big Bad Wolves [2013]

| | Leave a Comment
Ugye milyen jó, hogy Quentin Tarantino is csinál filmes listákat minden évben? Konkrétan a Big Bad Wolves volt a kedvence a tavalyi mezőnyből és ezt nem is csodálom. Kis túlzással, de ezt akár ő is rendezhette volna.




Egy izraeli városkában járunk, ahol egy pedofil sorozatgyilkos tartja rettegésben a lakókat. Ugyan van egy gyanúsított, konkrétan egy hittantanár, de sokra nem mennek vele, nincs elég bizonyíték. A rend kegyetlen őrét azonban nem hagyja nyugodni mindez, és úgy dönt, hogy saját maga veszi kezelésbe a fickót, még akkor is, amikor egy világhálóra felkerült videó miatt - amelyen néhány nehéz fiú segítségével épp a tanárbácsit püföli - menesztik munkahelyéről. El is kapja a fickót, azonban közbelép az egyik meggyilkolt-megerőszakolt lány apja, így hamarosan annak pincéjében találjuk magunkat: a gyanúsított megkötözve, a cél pedig, hogy kiszedjék belőle: hol van a lány... feje.

Kínzásos, úgynevezett torture porn filmeknél nehéz újat mutatni, bevallom, kicsit tartottam is tőle, hogy elszúrják, amikor kezdődött a vallatás. Szerencsére hamar fellélegeztem: sikerült olyan apró csavarokat belecsempészni a filmbe, amikre egyáltalán nem számítasz, és egyből meg is értettem, miért szerepel például egy ilyen mozi Imdb adatlapján a comedy-jelző a crime és a thriller mellett. Noha nem hagyományos értelemben vett humorról beszélünk, inkább egy kevés - de tényleg csak hangyányi - fekete humorról van szó, amiből pont annyit kapunk, hogy még így is maradjon elég kraft az izgalomhoz, az adrenalinhoz.


Az pedig, hogy Tarantinónak miért tetszett, teljesen világos: hosszú és lassú, ám nem feltétlenül unalmas jelenetek, miközben a kínzásoknál a kamera sem fordul el diszkréten. És még csak nem is egy felszínes alkotásról beszélünk: ott vannak a morális kérdések, de rendelkezik lélektani tartalommal is, miközben mi magunk, még ha nem is rágjuk a körmünket izgalmunkban, azért sikerül fenntartani a feszültséget ahhoz, hogy egy percig se unatkozzunk.

Összességében tehát egy nagyon korrekt módon összerakott, igazán komplex, 110 perces thriller kerekedett ki a végére, amit kifejezetten ajánlok azoknak, akik már előre félnek az idei blockbuster szezontól, vagy még ki sem heverték a tavalyit. Vagy akik csak szimplán izgulni akarnak egy kicsit. Igazi gyöngyszem izraelből. 8/10.


0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet