2014. február 12.

Filth [2013]

| | Leave a Comment
Elmebeteg, öncélú, öntörvényű, bizarr és nem ismer határokat. Ilyen lett Josh N. Baird, Filth című brutál fekete komédiája, de csak és kizárólag a James McAvoy által megformált zsaru (anti) főhős, Bruce Robertson miatt. Hiszen ő is elmebeteg, öncélú, öntörvényű, bizarr és nem ismer határokat.




A helyzet az, hogy ilyen kaliberű filmet ritkán látni. Bele egyenesen Skócia mocskába, annak is a legmélyebb bugyraiba, amelynek szennyéből főszereplőnk kényére-kedvére falatoz kétpofára, miközben belevigyorog a képünkbe, és lazán felmutatja középső ujjait. Olyan másfél óra ez, amely egyszerre képes megnevettetni és elborzasztani, szórakoztatni és megbotránkoztatni.

Képzelj el egy olyan figurát, aki anonim hívogatja barátja feleségét telefonon, malacságokat magyarázva neki. Majd amikor a feljelentés után zsaruként látogat el a nőhöz kihallgatás céljából, azt tanácsolja neki, hogyha az illető legközelebb is hívja, akkor csak adja alá a lovat nyugodtan, mondja el, ő mit csinálna vele. Mondanom sem kell, egy kiadós recska lesz a vége...

De ez csak egy a tényleg számtalan groteszk humorforrás közül, és akkor most a finomabbikat idéztem fel. Valami vázlatos sztori-féleséget próbáltak azért írni a Filth-hez, de egyáltalán nem ez hajtja előre a cselekményt, sokkal inkább Bruce Robertson velejéig romlott életfelfogása, elborult hallucinációi, amelyek végén egy csattanó-féleséghez is elvezetnek, de az már tényleg egy orbitális WTF.


Neki semmi sem szent, mert neki minden mindegy. És James McAvoy valami elképesztőt alakít a szemünk láttára, egyszerűen brillírozik a szerepben, nagyon neki lett kitalálva. Pedig ránézésre ki mondaná meg, hogy egy ilyen elcseszett figurát képes lenne hitelesen előadni? Itt viszont karaktere minden morbid jellemvonása kiül az arcára. Ha valakit még meg kéne említeni, akkor az mindenképp Eddie Marsan, mint Bruce legjobb barátját formálja meg. Na, ő amilyen gennyláda volt a Tyranosaurusban, itt annyira beszari alak.

A film eredeti címe és a magyar cím is (Mocsok) teljesen helytálló, ennél egyszerűbben nem lehetne megfogalmazni a látottakat. Az emberi lélek mocska. Semmi több. Ha nem vagy prűd, és szereted az elborult filmeket, akkor ne habozz egy percig sem. Nem garantálom, hogy minden percét élvezni fogod - voltak dolgok, amik nekem is túllőttek már -, de egy abszolút nem hétköznapi élménnyel leszel gazdagabb. Jó látni, hogy készülnek ennyire bevállalós filmek. 7/10.


0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet