2010. március 26.

Villámtolvaj - Percy Jackson és az olimposziak

| | Leave a Comment
Aláírom: lehet, hogy a könyv jó, de az adaptálás attól függetlenül nem az a fajta, ami felett csak úgy elsiklott az a közel két óra. Igen, vártam, hogy vége legyen, mert ez nem jó film. Mostanában eléggé belendültek az adaptációk, és hát a Percy Jackson is beállt a sorba.

Mondhatjuk úgy is, hogy egy bizonyos korosztálynak biztos tetszeni fog, de én abból már kinőttem. A film ugyanis tele van könnyen kitalálható fordulatokkal, és egyáltalán nem arról híres, hogy lenyűgözi az embert. Na jó, a látvány még úgy, ahogy rendben van, de sajnos kevés, nagyon kevés ez így. Túlságosan gyerekes mozi lett ahhoz viszonyítva, hogy valójában milyennek kellett volna lennie, szerintem. Mert úgy gondolom, hogy ebből sokkal többet kilehetett volna hozni.

A történet szerint Zeusz villámját ellopja valaki, ő pedig testvére, Poszeidón fiát gyanúsítja. Ő Percy Jackson, akinek ha olyan a kedve, a víz alatt ücsörög és gondolkozik, ameddig csak akar. Persze neki fogalma sincs, ki is az ő apja. Ha nem kerül elő a villám, kitör a háború az istenek közt. Percy Jackson élete pedig egyik napról a másikra egy elég nagy fordulatot vesz, amikor is tanárnője egy tanulmányi kirándulás során szörnnyé változik és megtámadja.


A film tele van olyan dolgokkal, amely felett a fent említett korosztály képviselői simán elnéznek, de azért a komolyabb filmrajongók jókat nevetnek, vagy csak épp legyintenek egyet, ezzel újabb pontszámot húzva le a film osztályzásából. Körülbelül minden sarkon vár minket egy nevetséges fordulat, egy viccnek szánt beszólás, amely persze nem poénos cseppet sem, vagy csak nagyon kicsit. Az egész végül is családi roadmovieként is felírható, csak sajnos egymásra dobált, nevetséges jelenetek sokasága lett így.


Mondjuk a komolyabb nézőknek is jutott pár olyan geek, mint például, hogy a pokolba való lejárat a Hollywood felirat mellett van. Ez akár burkolt célzás is lehet, hogy a filmszakma maga a pokol.

Az igazat megvallva a film eszméletlen nagyot bukott a mozikban. Egyedül a nemzetközi vetítésnek köszönheti az ismertséget, de sikerről ugye szó sincs. Pedig a könyv már az ötödik kötetnél tart, és ha jól tudom, még közel sincs vége.

Én azt mondom, félig-meddig azért jó a szereplőgárda. Ha a Percy-t alakító Logan Lerman nem is az a tipikus hős-típus (na jó, például a Harry Potter sem volt az, de értitek, mire gondolok), és nem tudunk azonosulni vele, mint címszereplő, akkor ott van Brandon T. Jackson (igen, Trópusi Vihar, Alpa Chino és a Sunaszaft), na neki vannak jó beszólásai; tipikusan az a néger vicces csóka, aki minden harmadik filmben felbukkan. De Pierce Brosnan is kellemes csalódás volt, pedig az előzetes után azt hittem, hogy valami kegyetlen rossz lesz benne, de azért megbocsátható, mert nem vészes. Sean Bean, mint Zeusz nem szerepel sokat, körülbelül olyan, mintha húzónévként szerepelne, hogy ellehessen adni a filmet még jobban. Uma Thurman pedig Medúza, nem is volt rossz, míg Steve Coogan maga a Sátán.


Nekem ez nem jött be így most. Fel voltam készülve, hogy nem kell sokra számítani, de egy icipicit azért azt hittem, hogy jobb lesz ennél. Sajnos ez most 4/10 lett. Bár vevő lennék egy esetleges folytatásra, nem tudom, hogy a csúfos bukta után lesz-e rá lehetőség, mindenesetre nagyon be volt harangozva, és eszméletlen nagyot koppant a Percy Jackson, amit így megtekintés után nem is csodálok. Egy fokkal komolyabb filmet vártunk a trailer után. Sajnos még csak az sem lehet mentség, hogy ez csak amolyan felvezető akar lenni majd a sorozat többi darabjának, mivel elég hamar a lecsóba csapnak. Nem nagyon ajánlom senkinek, pedig én általában vevő vagyok a hasonló típusú filmekre.

0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet