2010. május 18.

Nightmare on Elm Street (2010)

| | Leave a Comment
Ki tudja, lehet jobb lett volna megnézni a remake előtt az eredetit, hogy frissüljenek az emlékek, és akkor ez a bejegyzés lehetne egy amolyan összehasonlító jellegű poszt is, de most már mindegy. Az igazat megvallva vártam a filmet, de a sok lehúzó kritika kicsit elvette később a kedvem tőle, mégis leültem megnézni, és sajnos arra jutottam, hogy igazat kell adnom azoknak, akik nem éppen szép szavakkal illették meg az új Elm utcát.

Gondolom, aki imádja az eredeti sorozatot – amelyből szerintem csak az első három rész nézhető – azok nem rajongtak túlságosan érte, hogy újraélesztik az egészet, ráadásul Freddy szerepét ezúttal nem Robert Englund tölti be. Mindenesetre nem lenne gond az ilyen horror remake dolgokkal, csak éppenséggel nem igazán akarnak semmi újat mutatni, és itt a gond.

Sok változtatás azonban nem történt: mindenki rosszat álmodik, ugyanarról az égett arcú, rémisztő fickóról, akinek kések vannak az ujjai helyén. Pontosabban onnan indul az egész, hogy egy srác öngyilkos lesz álmában, legalábbis mindenki ezt hiszi, előzőleg pedig annyit árul el, hogy nem mer elaludni. Barátai később rájönnek, hogy ők is mind ugyanazt álmodják éjjelente…

Az igazat megvallva, a film szépen csordogál, néhol megugrunk, néhol kicsit elunjuk magunkat, sokszor kiszámítható, egy kicsit azért félelmetes is, meg persze kellőképpen véres alkotás. Nem akarták elnyújtani, szimplán „csak” másfél órás anyag lett, nem is kellett ennél több, sikerült mindent normálisan belesűríteni úgy, hogy ne érezd vontatottnak a dolgot. Röviden: ha ez lenne az eredeti, akkor majdhogynem ugyanúgy megállná a helyét, mint az egykori sorozat első része, csak az a baj, hogy ezt már láttuk, így nagyon nem dobjuk el tőle az agyunkat.

Persze mindenképp külön bekezdést érdemel egy ilyesfajta filmnél az a bizonyos utód, ez esetben Jackie Earle Haley, mint Freddy Krueger. Nos, eleinte húztam a számat, bár a Watchmenben, mint Rorschach, megállta a helyét, nem is ezzel volt a baj, hanem, hogy egy kultusz karaktert új színésznek megformálni, az a kihívás! És bár nem vitték túlzásba a szerepeltetését, mégis, úgy gondolom egész jó választásnak bizonyult. Mennek neki ezek a sötét dolgok, emlékezzetek, a Viharszigetben az a pár perces felbukkanása is mennyire jó volt már! Úgyhogy aki húzná a száját, hogy nem Englund lett Freddy ismét, annak csak annyit üzennék, hogy bár eleinte biztos furcsa, de Haley bizony jó döntés volt.

Mindenképp a marketingesek javára írható – hiszen szép munkát végeztek előzőleg –, hogy a nyitó hétvégén elég jól kaszált a film odakint. Persze mostanra már csökkent az érdeklődés, kíváncsi leszek, itthon hogyan indít a film, főleg, hogy nem egy mozis élményről beszélünk. Esett szó már folytatásról, persze így szokott lenni, de majd kiderül minden, egyelőre folyjon le az első rész, vonják le szépen a következtetéseket, mindenesetre ez így most egy korrekt 6/10 lett, szigorúan egyszeri élmény, maradjunk ennyiben. Ha lesz folytatás, talán ütősebb lesz, csak ne a Péntek 13 remake sorsára jusson, amelyből készült egy rész, és annyi.

0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet