2010. július 23.

Eredet (Inception)

| | Leave a Comment
És akkor az év egyik legjobban várt, és legnagyobb titkolózásba burkolózott mozija végre megérkezett! Christopher Nolan nem hazudtolta meg önmagát, mondhatnám úgy is, hogy azt a bizonyos mércét, amelyet két évvel ezelőtt a Sötét Lovaggal olyan magasra tett, most abszolút megütötte.

A filmnek egyik legnagyobb előnye az, hogy egy pillanatra sem ül le, nincs egy másodpercnyi üresjárat sem, a két óra húsz perces játékidő pillanatok alatt elszállt. Mivel magán hordozza a Nolan féle motívumokat, ezért van ugye amolyan visszatérő jelenet is, de voltaképp egyből bele is csapnak a lecsóba, onnantól pedig non-stop a tetőfok.

Cobb az extrakció mestere: képes az emberek álmaiba lépve onnan gondolatokat ellopni. Éppen felhagyni készül a mesterségével, amikor új megbízójától rendkívüli ajánlatot kap: ezúttal nem ellopni, hanem beültetni kell a gondolatot. Persze a dolog nem ilyen egyszerű, de majd meglátjátok. Azt hiszem, ennyi még belefér a sztoriból, hogy ne romboljam annyira az élményt.

Nolan, állítása szerint 16 éves kora óta fontolgatja fejében ezt a filmötletet, és a most 40 éves színész legelső „saját” munkáját tette közzé. A Memento ugyanis egy novella, míg a Tökéletes trükk egy regényen alapult. Az Álmatlanság egy remake, a Batman filmek pedig ugye képregényből adódnak. Tehát az Eredet lett az első igazi Nolan mű, és ha a továbbiakban is hasonló minőségű, saját produkciókra számíthatunk, akkor jöhetne minél előbb! Persze az majd csak a 2012-es, harmadik, záró Batman után lesz.

Jó hír azoknak, akik esetleg húzták Leonardo DiCaprio miatt a szájukat: teljesen rendben volt a srác, sőt: mással nagyon nem is tudtam volna elképzelni. Ment neki a dolog, és a többi szereplő is megállta a helyét. Itt volt Joseph Gordon-Levitt is, szerintem Leo mellett ő volt a film másik ásza. Sőt, Nolan jól bevált színésze, Michael Caine is felbukkant ismét pár rövid jelenetre. Cillian Murphyvel, Batman Madárijesztőjével is szeret együtt dolgozni a rendező, ezúttal őt is láthattuk.

A történetről bővebben? Egy szót se többet róla, mert nem akarom rombolni az illúziót annak, aki még nem látta. Csavaros, pörgős és egyedi. Nem nagyon lehet kitalálni, mi vár minket a következő sarkon, mindig akad újabb meglepetés. Persze nem árt felkészülni töménytelen mennyiségű akciójelenetre. Meg ugye Leonardo DiCaprio is nyilatkozta még pár hónapja, hogy nem nagyon tudott rájönni, miről is szólt a film, és már nagyon várta a premiert, hogy végre összeálljon a kép. Valamint egyes színészek nem kapták meg a kész forgatókönyvet, csak a saját részüket, hogy még véletlenül se tudjanak titkokat elárulni a nagyvilágnak a moziról. Volt tehát jó nagy titkolózás, de erre a filmre csak így szabad elmenni, hogy többé-kevésbé tiszta lappal indulunk.

Első látásra lehet, hogy kissé zavaros lehet majd a történet, ráadásul a temérdek filmbéli kifejezés definíciójára jobb lesz, ha mindig odafigyelsz, mert csak egyszer mondják el, és ha nem figyeltél, bebuktad.

Ja, és a zenéért Hans Zimmer a felelős, ezt gondoltam még külön megemlítem, tehát látszik, hogy itt is a tökéletesre törekedtek.

Konkrétan 9 pont lett volna, de a záró jelenetsor miatt – melynek végén egy hangos b*zmegot is elejtettem a néma teremben, persze akaratlanul, de muszáj volt – simán megérdemel 10 pontot. A film még később is ott fog motoszkálni a fejedben. Van rá esély, hogy még egyszer beülök rá moziban, de ha más nem, pár hónap múlva biztos itt díszeleg majd a polcomon a többi film közt, EREDETiben.

0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet