2010. július 18.

Kéjjel-nappal (Knight and Day)

| | Leave a Comment
Ez akár még egy pofonegyszerű akcióvígjáték is lehetett volna, ha mondjuk egy másik szereplőpárost választanak, ugyanis a legjobb, ha bevalljuk: Cruise-nak és Diaznak már nem megy annyira ez a kalandos, és egyben mókázós téma. Sajnos.

Az egész olyan, mintha egy Mission Impossible lebutított változatát néznénk, némi humorral megkeverve, kibontakozó szerelmi szállal. De amúgy megy a pörgés magas fordulaton, amiért külön kisötös, mivel az akciójelenetek valami hihetetlen, mennyire jók.

June-t (Diaz) a véletlen hozza össze a reptéren Roy-al (Cruise), aki amolyan titkos ügynök féle: fél kézzel lerendez akárkit, ahol jár, ott pedig kő kövön nem marad. Innentől kezdve June élete gyökeresen megváltozik: egyik zűrzavarból csöppen a másikba. Csak sajnos egyre többen állítják, hogy Roynak nincs ki mind a négy kereke.

Szóval Cruise és Diaz a Vanília Égbolt után ismét egy filmben, amelyet nem más dirigált, mint James Mangold. Olyan mozikért volt felelős, mint a Börtönvonat Yumába, vagy épp az Azonosság. Mangold nem csinált rossz filmet ezúttal sem, csak sajnos a forgatókönyv az, ami néhol túl buta. Volt néhány párbeszéd, amely alatt az ember legszívesebben a falat vakarná kínjában.

Valamint szerintem még mindenképp ott rontották el, hogy bár jók lettek az akciós részek, csak nagyon látszik, hogy mű. És persze a tipikus, utolsó pillanatban való megmenekülést ezerszeresen viszik túlzásba, ami a sokadik alkalommal már arra késztet minket, hogy az óránkra pillantsunk, és kiszámoljuk, mennyi van még vissza a filmből.

A film amúgy orbitális bukta lett, mármint ami a bevételt illeti. Ennek voltaképp az lett a következménye, hogy a stúdió a Mission Impossible negyedik részében nem szeretné Cruise-t viszontlátni. Tény, hogy csappant a színész népszerűsége, és ebben nagy szerepet játszik az egész magánéleti, illetve vallási dolog is. Pedig Tomnak volt egy nagyon nagy fénykora, de úgy tűnik, ennek sajnos ezennel vége.

Mindent összevetve egyszer nézős filmről van szó. Valamelyest lekötött, néhol picit unatkoztam, de amúgy pörgött a film ezerrel, néhányszor mosolyt csal az arcunkra, tehát nem annyira vészes mozi, mint amilyennek így a borzalmas cím alapján hangzik. Így lett 6/10. mostanában nem nagyon akarom látni, de ha majd ezresért dobálják lézerlemezen, akkor esetleg vesszük-visszük.

A címről pedig annyit, hogy bár lehet ócsárolni ezt a Kéjjel-nappal dolgot (én is azt tettem), de most a magyar fordító is csak egy ’k’ betűt rakott az éjjel elé, pont úgy, mint az eredeti Knight and Day esetében. Tehát lehet, hogy rossz a magyar cím, de az eredeti még gyalázatosabb.

0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet