2010. augusztus 18.

Szellemíró (The Ghost Writer)

| | Leave a Comment
A bejegyzés első bekezdése azoknak szól, akik még nem látták a filmet, és nem akarom, hogy beleessenek ugyanabba a csapdába, amibe én is: a címmel, valamint a „misztikus thriller” kategóriába sorolással ellentétben a Szellemíró nem több egy politikai kriminél (thrillernél?). De hogy valami jót is mondjak: abból sem a gyengébbik fajta.

A történet középpontjában tehát a Szellemíró (Ewan McGregor) áll. Az ő munkája az, hogy híres emberek helyett, persze az ő nevük alatt írja meg az önéletrajzukat. Ügynöke meggyőzi őt, hogy van egy soha vissza nem térő munkalehetőség: az angol ex-miniszterelnöknek, Adam Lang-nek (Pierce Brosnan) kellene befejezni az emlékiratait. Hősünk belemegy a játékba, még akkor is, ha jól tudja: elődje, a másik Szellemíró, aki már elkezdte írni Lang memoárjait, munka közben meghalt. És akkor ennyi elég a sztoriból is.

Ami kapásból megfog, az a képi világ: szürke, ködös, esős. Néhol kicsit Viharsziget utóérzetem is volt, azzal a különbséggel, hogy a Shutter Island nekem ennél egy sokkal jobb film. Erős a mezőny, mármint ami a szereposztást illeti: Ewan McGregor szokás szerint jó, hozza a várt színvonalat. Meg persze Pierce Brosnan is, az ex-elnök szerepében, akinél már az elején sejtjük, hogy valami nem stimmel. Egy falatnyi jelenetben pedig még James Belushi-t is láthatjuk, először meg sem ismertem.

A történet folyamatosan bontakozik ki, egyre több az információ, de egyre inkább nem akar összeállni a kép. Amolyan puzzle-mozi ez is, amellyel nem is lenne gond, csupán csak az, hogy ennyi szétheverő darabka helyrerakása után az ember valamivel nagyobb csattanóra számít, pláne, hogy két órán keresztül illesztgetik össze azokat. A zene meg abszolút borzongatós, félelmet keltő, passzol a képi világhoz.

Polanski amúgy nem csinált rossz filmet ezúttal sem, de nem is ez pályája csúcsa. Valójában minden, de tényleg minden adva van ahhoz, hogy jó legyen ez a film. Csak éppen történetileg nem kell nagy eresztésre számítani. Lehet, hogy túl nagy reményekkel ültem le a filmhez, és ezért nem fogott meg annyira. Semmi újjal nem szolgál: szépen, sorban bontakozik ki minden, a végén összeállnak a dolgok, de nem tátod el a szádat.

Éppen ezért csak 6/10. A végkifejletben bíztam még, hátha arra marad egy kis muníció, de nem vált be, pedig ha valami ütősebb dolgot eszel ki Polanski csattanónak, még 7 is lehetett volna.

0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet