2010. november 5.

Gru (Despicable me)

| | Leave a Comment
Nos, az van, hogy körülbelül úgy voltam ezzel a Gruval, mint annak idején az Így neveld a Sárkányoddal is. Vagyis sikerült mindenféle világmegváltó extra nélkül összehozni egy abszolút szerethető, könnyed animációt.

Röviden a történet annyi, hogy Gru, a nem éppen pitiáner tolvaj úgy dönt, hogy ha már egy rejtélyes konkurenciája akadt, be akarja bizonyítani: képes ellopni akár a Holdat is. Csakhogy a zsugorító gépet, amely nélkülözhetetlen kelléke az akciónak, ellopta Vector, a fiatal tolvaj. Az ő háza pedig szuperbiztos, bejutni képtelenség. Grunak kapóra jön három sütiárus árva lánytestvér, akiket Vector előszeretettel fogad a sok édesség miatt. Hősünk tehát örökbe fogadja a lányokat, majd kezdődnek a gondok, a bonyodalmak, ami ilyenkor történni szokott.

A történet első részében megismerhetjük Gru magánéletét, mindennapjait, anyjával való kapcsolatát. Járgánya, valamint lakásának berendezése nem éppen hétköznapi, ráadásul neki dolgoznak az animációs filmek történetének legaranyosabb figurái, akiket csak szimplán "minyonoknak" hív. Na, ők nagyon sokat dobnak a filmen. Elég egy pillanatra felbukkannia egyiknek, máris mosolyogsz! Ez garantált.

Ahogy bekerülnek a lányok a történetbe, egy éles kanyar a drámai kacsintgatás felé, innentől nagyjából átmegy ebbe a kategóriába a film. Persze a poénok itt is jönnek-mennek, ha nem is folyamatosan, de megfelelő adagokban. És valahol ebben a részben - mármint a drámaiban - kezdenek felbukkanni a hibák. Az érzelmi dolgok voltak néhol kicsit zavaróak. Nagy hangsúlyt fektettek rájuk, talán túl nagyot is, de a lényeg, hogy jobban rá kellett volna feszülni ezekre a helyzetekre. Közhelyesnek közhelyes, kiszámíthatónak pedig... hát kiszámítható.

Ellenben nagyon jó ötlet, hogy egy gonoszt tettek meg főhőssé. Akkor itt rá is térek a karakterekre, akikből voltaképp nincsen sok, de egész korrektül el lettek találva. Gruról már esett szó, talán még annyit fűznék hozzá, hogy már az első perctől szimpatikus, akármennyire is szokásai közé tartozik megbántani az embereket. A három lány néhol picit idegesítő lehet azoknak, akik nem egy ilyen gyermeteg filmre számítottak. Vector laza figura, mindenféle extra kütyüvel felszerelkezve, vicces, mégis jól kitalált ellenfél. Gru anyja is humoros, valamint a bank igazgatót is eltalálták, igazi karótnyelt, komoly fószer. És akkor még nem is említettem Gru társát, Dr. Nefariót.

Összességében a Gru nekem bejött, adok is neki egy 7/10-et. Kellemes kikapcsolódás, bár ellentétben mondjuk a Fel!-el, itt azért a gyerekeknek jutott több utalás, mint a felnőtteknek. Nem bántam meg, hogy megnéztem, még akkor sem, ha semmi újat nem mutatott, mégis jól össze lett rakva.

És itt a végére megemlíteném, hogy a 3D nem sokat dobott az élményen. Profi munka, szó se róla, de leszámítva egy-két momentumot, meg a hullámvasutas jelenetet, ami tényleg jó lett, valójában sok jelentősége nem volt, hogy megtoldották még egy dimenzióval. Simán elfért volna szimpla 2D-ben is. Gondoltam, ezt így a végére megjegyzem.

0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet