2010. december 27.

Black Swan

| | Leave a Comment
Gondolkoztam azon, hogy várjak-e még pár napot ezzel a poszttal, amíg végérvényesen megemésztem a látottakat, vagy ugorjak neki hamarabb - hát én az utóbbi mellett döntöttem. Tegnap éjjel becsúszott a Black Swan, amelyet részemről igen csak nagy várakozás előzte meg, így az elvárások mondhatni nagyok voltak. Főleg, hogy rosszat eddig nem igazán hallottunk róla. A Black Swan pedig tényleg egy nagyon jó film lett.


Megmondom őszintén, nem tudtam sok mindent előzőleg a történetről, csak nagy vonalakban. Ez amúgy sokat dobott az élményen, éppen ezért nem is fogok nagyon belemenni a sztori boncolgatásába. Amit érdemes tudni, hogy az egész egy balettelőadás körül forog, gondolom kitaláltátok már: Hattyúk tava. A félénk Nina kapja meg a szerepet, akinek a koreográfusa szerint a szerep Fehér Hattyú része nagyon jól megy, de a gonosz, Fekete Hattyú karaktert még gyakorolnia kell. Lassan Nina körül egyre furcsább dolgok történnek - és ennyi, nem mondok többet.

Sajnos a film első fele nem szegez oda túlságosan a székhez. Ezt a részt át kell vergődnünk, majd amikor egyre misztikusabb és furcsább dolgokba keveredik főhősnőnk, akkor kezd csak érdekesebb lenni. Ne lepődj meg, ha már sokadszorra szalad ki a szádon, hogy "mi van???". Ez így megy egy darabig, nincs is vele gond, bár a vége felé nagyon soknak érezzük ezeket a bizarr helyzeteket, de nyugi, kapunk azért egy tisztességes lezárást. A zenével sem akartak túlságosan elszállni: a zongorára komponált betétdalok sajátos, egyéni hangulatot adnak, messziről érezni, hogy ez egy balettos film.

Darren Aronofsky rendező - ha végig nézzük az általa rendezett filmeket - eddig többnyire tisztességes munkát végzett, és ez alól a Black Swan sem kivétel. Egy balerina lelki vívódásait követhetjük nyomon, remek tálalásban. Ehhez persze az is kellett, hogy jó színészt válasszon. Bevallom, soha nem kedveltem túlságosan Natalie Portman-t. És nem is azt mondom, hogy most ezzel a filmmel változott a véleményem, de elismerésem. Nem lehetett könnyű szerep, nagyon nem.

Amúgy nem kell ám megijedni, nem annyira művészfilm, amennyire annak az elején esetleg láthatjuk. Ezt most azoknak mondom persze, akik óva intik magukat ettől a kategóriától. Ellenben akik pont erre vágynak, valahol azoknak is tudom ajánlani a Black Swan-t.

Azért azt meglehet nézni, hogy Golden Globe-on kapott jelölést párat, és szerintem lesz is, amit hazavisz. Bár kissé kritikus leszek a filmmel szemben, akármennyire tetszett, sajnos nem lett tökéletes ez a 108 perc. Sajnos a film elejére becsúszott pár üresjárat felett nem igazán tudok szemet hunyni, míg a második felében pont, hogy néhol túl soknak érezzük a filmet, valamint a mondanivalót.

Azonban minden hibája ellenére ez így most 8/10. Lenyűgöző.

0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet