2010. december 10.

Ki a leglúzerebb?

| | Leave a Comment
Akadnak olyan színészek, akikre rászabhatnak akármilyen komolyabb szerepet, mégis, mindenki azt az önbizalomhiánytól szenvedő gimnazista lúzert látja benne, amivel a pályája indult, amivel megismertük, amivel megszerettük, vagy csak szimplán: ami a legjobban illik hozzá.

A továbbiakban egy kicsit nézzünk szét ezen a téren, összegyűjtöttem néhány olyan fiatal színészt, akik soha, vagy csak nehezen fogják lemosni ezt a képet magukról.

Jay Baruchel

Jay karrierje valamikor 1995-ben indult, sorozatszínészként kezdte, de aki látta A vonzás szabályait, az emlékezhet rá onnan is, ugyanis ez az Ellis adaptáció első filmjei közé tartozik. Általában hitelesen hozza a kissé szerencsétlen, fiatal figurát. A Trópusi Viharban, a Túl jó nő a csajomban, valamint a Varázslótanoncban is körülbelül majdnem ugyanazt a karaktert kellett megformálnia. Eltudnánk képzelni őt mondjuk egy megható drámában, amellyel könnyeket fakaszt a nézőkből?

Jason Biggs

Mondjuk ki: a piteb*szó. Jason Biggs nevét egy világ ismerte meg az Amerikai Pite után. Később számára is ez a színészi jövő várt: általában ő volt a tipikus lúzer a filmekben, akinek sosem jön össze semmi, aki folyton szerencsétlenkedik. A hamarosan 33 éves Jason egy ideje eltűnt a mozivászonról, kisebb filmekben vállalt szerepeket. Ha összejön az a bizonyos új Pite film a régi szereplőkkel, akkor talán megint láthatjuk. De eltudnánk őt képzelni mondjuk egy brutális akciófilmben, amelyben gyűjti a skalpokat?

Jonah Hill

Na igen, őt nagyon bírom. Jonah 2004-ben kezdte a színészkedést, először csak rövid kis szerepeket kapott, de hamar sikerült őt is beskatulyázni, és bár például a Forgetting Sarah Marshall vagy épp a Get Him to the Greek filmekben már felnőttet alakít, ám azokból is a szerencsétlenebb fajtát. Jonah legközelebb a Magyarországon forgatott Brad Pitt filmben, a Moneyball-ban lesz látható. De vajon Jonah beleillene egy kaszabolós horrorba? Igen, hozzá hasonlókkal vannak tele a tini horrorok. Na de ha ő lenne a gyilkos?

Christopher Mintz Plasse

2007-ben McLovin-ként (Itthon Megkúr) robbant be a köztudatba a Superbad című filmben. Kétségtelenül a film legjobb karaktere volt. És bár Christopher első ránézésre is zsigerből eltudná játszani akármikor azt a bizonyos lúzert, mégis, a Kick-Ass-ben kicsit keményebbre vette a figurát. Természetesen ezek után sem fogunk rá úgy gondolni, mint egy második Rambóra, de vajon képes lenne hitelesen előadni például egy lelki gondokkal küszködő elmebajost?

Michael Cera

Nála is a Superbaddel indult be igazán a szekér. Bár előtte mellékszereplőként más kategóriájú filmekben is szerepelt, de az első főbb szerep, amellyel jobban megismerhettük, az a Superbad volt. Bár Cera amolyan kakukktojás ebben a posztban, mert ő azért pár filmben bizonyított, hogy azért megy neki a komolykodás is. Sőt, a Paper Heart című filmjében a zenét is részben ő szerezte. Ellenben nem tudom, mennyire lenne hiteles mondjuk egy karót nyelt, kapzsi, szőrösszívű üzletember bőrébe bújva.

Dj Qualls

Ki ne ismerné őt? Bár nincs túl sok filmje, de ezt az arcot egyszerűen nem lehet elfelejteni. Dj Qualls a Cool Túrával lett ismert, amelynek azóta már a folytatásban is feltűnt. Másik ismertebb filmje az Új fiú. Sőt, láthattuk őt a Scrubs-ban is. Azon kevesek közé tartozik, akiknek sikerült legyőznie a rák betegségüket. Azóta is maximálisan támogatja a rákkutatást. Qualls a Cool Túrás szerepével megalapozta jövőjét, és nem hinném, hogy egy labilis idegzetű balhés fickó szerepében akár tíz év múlva is megnyerő játékot tudna produkálni.


És akkor ennyi. Persze lennének még páran, de ők talán majd máskor. Amúgy van egy-két bizonyíték, hogy ezt a bizonyos "lúzerséget" ki lehet nőni, de vannak, akiket már olyannyira beskatulyáztak, hogy nekünk ők már mindig ezek a karakterek maradnak.

A végére azért még beszúrnék valakit. Ő nem más, mint Jesse Eisenberg. Neki bizony abszolút sikerült egy teljesen más, sokkal "felnőttesebb" szerepet hoznia, méghozzá a Közösségi Hálóval. Ha valaki, akkor ő nálam már nem egy "lúzer".

0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet