2011. március 1.

"Fej vagy gyomor?"

| | 1 comment
Azt hiszem épp itt volt az ideje, hogy egy régi klasszikus után nyúljak, és mivel nem olyan rég adta le a tv, landolt is a lejátszóba Az utolsó cserkész. Persze eredeti nyelven, ahogy azt illik.

Ez a film még 20 év után is ütős darab. Anno porbafingóként sokszor láttam, múltkor pedig bezsákoltam eredetiben, szóval nem volt kérdéses az újranézés, hosszú idő után ismét. Ha lenne egy listám kedvenc akciófilmekről, akkor ez is helyet foglalna benne, minden szó nélkül.

Willis egy kiégett magánnyomozót alakít, aki csak vedel, meg cigizik, és mindig borostás. Legújabb ügye egy sztriptíztáncosnőhöz (Halle Berry) kapcsolódik, akit kinyírnak, a barátja, az egykori football sztár, Jimmy Dix (Damon Wayans) szeme láttára. A többit úgyis tudjátok, ha meg nem, akkor megtudjátok, mert megnézitek azonnal, haha!

A film dúskál a jobbnál jobb beszólásokban, és az olyan párbeszédekben, amiken csak röhögni bírsz, akkorák. Egyértelmű, hogy Willis itt is egy nagy badass fickó, ahogyan azt tőle az ember elvárja, Wayans pedig remekül asszisztál mellette. Kár, hogy belőle végül nem lett nagyobb név. A lényeg, hogy így ketten eszméletlen párost alkotnak.

"Téged senki sem szeret. Téged mindenki utál. Mosolyogj, te barom!"

Persze nem hibátlan film nyilván, voltak apró zökkenők, amik picit zavartak, még akkor is, ha ez szórakoztatás felsőfokon, és azért ülsz le, hogy élvezd. Mindegy is. Tony Scott egyik méltán kultikus mesterműve lett, még akkor is, ha a köznép annyira nem osztja, elvégre Imdb-n 6.7 az osztályzata, miközben ezeket a sorokat írom.

Csak kíváncsiságból beletekertem a szinkronba, és hát nem tudom, ki hogy van vele, de szerintem Sörös Sándor hangja nem illik Willishez annyira. Sőt. Már az Armageddonban is furcsa volt neki Szakácsi Sándor. Az ő tökéletes magyar megfelelője Dörner György és kész. Persze ez szubjektív, de valahogy csak az ő hangjával vagyok képes élvezni Willis filmet, már ha muszáj szinkronosan néznem. Tudom, hogy azóta leszinkronizálták újra, és ott már Dörner a hangja, meg azt is tudom, hogy az a szinkron sokkal pocsékabb lett. Még szerencse, hogy volt választási lehetőségem, és így maradt a real hang.

Az utolsó cserkészen bizony nem fogott az idő vasfoga, ugyanolyan jól szórakoztam rajta, mint annak idején. Minden apróbb hibája ellenére simán 8/10, nincs túlzottan lemaradva mondjuk egy Die Hard-tól. Tökéletes kikapcsolódás.

1 megjegyzés:

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet