2011. július 14.

Garden State

| | 2 comments
Van ez a 2004-s független gyöngyszem, a Garden State, vagyis A Régi Környék, ami régi kedvenc. De most újra elő kellett kaparni, mivel nyár van, és ilyenkor bizony kellenek a hasonló kaliberű filmek.


A történet főhőse Andrew kilenc éve hagyta el otthonát, most azonban megkapja a hírt, hogy édesanyja meghalt. Visszatér a szürke kisvárosba, ahol annak idején felnőtt. A szürke kisvárost szó szerint értsétek, nagyon bezárkózott közösségről van szó. Itt találkozik Samanthával, a cseppet sem hétköznapi lánnyal.

Mindamellett Andrew sok-sok éve lítiumon és egyéb gyógyszereken él, de azokat Los Angelesben hagyta, és így, hogy már nem szedálja magát, lassan megismerkedik az érzésekkel, ebben persze a lány is nagy szerepet játszik.

Zach Braff, a rendező. A zseniális Scrubs sorozat mimóza lelkű dokija anno bebizonyította, hogy jobb direktor, mint színész. Ráadásul a szkriptet is ő maga írta, tehát bátran állíthatjuk, hogy ez az ő mesterműve. Ez a lassú lefolyású film egyszerűen csak magába szippantja az embert, a végén pedig teljesen elvarázsolva köpi ki magából, de én még napokkal később is a hatása alatt voltam. Ha minden igaz, Zach nagyon sok momentumot saját fiatalkorából merített. A lány szerepét pedig Natalie Portman tölti be, kettejük jelenetei Braffal szimplán csak zseniálisak, pedig általában csak beszélgetnek.

A filmre joggal mondhatjuk, hogy romantikus, de azért sokkal több annál. Adva van még sok-sok dráma, főleg családi, de azért akadnak mosolyra derítő jelenetek is bőven, bár itt inkább a párbeszédekre gondolok. A tökéletes koktél, mondhatjuk akár így is. A port-hu-nak pedig ezúttal sem szabad bedőlni, mivel ez messze nem vígjáték.


Mostanában a Film+ elég gyakran tűzi műsorára (elég hülye szokás, hogyha beszereznek egy filmet, akkor azt rongyosra játsszák), már kétszer odakapcsoltam, de egyszer sem ragadtam le előtte, mivel akkor már az eredeti hanggal való újranézést beterveztem. Viszont arra sikerült emlékeztetnie annek a kb. fél percnek, hogy mennyire borzalmas is a szinkron.

A Garden State-n tehát nem fogott az idő vasfoga, újfent nagyon jól szórakoztam rajta. Be kéne már szerezni eredetiben is, csak lássam meg valahol végre. Sajnálom amúgy, hogy Zach mostanában nem aktív, mint rendező, pedig készíthetne valami hasonló független finomságot nekünk. 8/10.

2 megjegyzés:

  1. Most találtam ezt a filmet Zach Braff-től, igaz nem ő rendezte de ő írta és a főszereplő is ő lesz!
    http://www.sorozatjunkie.hu/2011/12/10/ujabb-alapfilm-zach-braff-tol/

    VálaszTörlés
  2. köszi, hogy felhívtad rá a figyelmem!:)

    VálaszTörlés

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet