2011. szeptember 13.

Hesher

| | Leave a Comment
Loboncos, zsíros hajú srác tűnik fel a semmiből. Arca borostás, szájából cigaretta lóg. Testét amatőr tetoválások díszítik. Egy taktus metál zene is kijár a hirtelen felbukkanása mellé. Ő Hesher. Jól kösd fel a gatyád!

A tizenéves T.J. két hónapja vesztette el édesanyját egy autóbalesetben. Orvosilag leszedált, depressziós apjával a nagyanyjukhoz költöznek. A fiú szinte csak vele képes normális, emberi kapcsolatot kialakítani. Minden gondját tetézi, hogy folyamatosan inzultálják az iskolában. Miután egy gyenge pillanatában sikerül egy ablaküveget betörnie, találkozik az örök lázadó Hesherrel, aki innentől kezdve teljesen rászáll. Mire a srác észbe kap, az igénytelen rocker már be is fészkelte magát lakásukba, T.J. barátjának kiadva magát. Hesher innentől kénye-kedve szerint segít T.J.-nek, vagy épp ellenkezőleg: belerángatja a szarba, és hagyja is ott. Idővel azonban értelmet nyer ottléte, és amit ő rombolással és pusztítással ér el, annak később építő jelentősége lesz T.J. életében.


Spencer Susser első, egész estés független mozija egy igazán kemény dráma. Családról, gyászról, lázadásról. Mindezzel annyi volt csupán a probléma, hogy néhol az arányok elcsúsznak, és mintha Susser időnként kicsit elvesztené a fonalat. Ez okoz egy kevés hiányérzetet a film végén, hiszen nem igazán tudjuk, merre akar haladni a cselekmény pontosan. Mintha nem akarna eljutni a film A-ból B-be. A végeredmény sem egészen olyan, mint azt várjuk, de mindenképp érdemes kivárni, hiszen ezektől függetlenül még mindig működik az egész.

A film egyik legjobbja kétség kívül Joseph Gordon-Levitt, címszereplőként. Elsőre az ember azt hinné, a kölyökképű színésznek nehéz lenne hitelesen előadni egy ilyen karaktert, garantálom, kellemesen fogtok csalódni. Hesher egy igazi öntörvényú, bunkó, tapló paraszt, nagyrészt egyáltalán nem kedvelhető figura. Bár vannak "normális" pillanatai is. JGL előtt pedig le a kalappal. Időnként kicsit úgy érezhetjük, túljátssza a szerepet, de ez inkább annak tehető be, hogy Susser mindent beleakart sűríteni Hesher karakterébe, ami lázadó. Ezzel kissé közhelyessé tette a figurát ugyan, de egy idő után már nem foglalkozunk vele.

A film másik legjobbja Rainn Wilson volt, a depressziós apa szerepében. A komikus ezúttal a drámai oldaláról mutatkozik meg, nem is akárhogy. Még a T.J.-t alakító David Brochu-ra sem tudnék rosszat mondani. Jelen volt továbbá Natalie Portman is, aki szintén jó, de ezt lassan már mondani sem kell. Röviden: nem semmi, milyen kasztingot hoztak össze. Bár nincs túl sok szereplő, de azok mind remekelnek.


A Hesher egy jó film! Karakterek és a szkript szempontjából ugyan egy nagyon kicsit csiszolásra szorult volna még, de így is iszonyatosan tetszett, és egyszerűen minden apró hibája ellenére is képtelen vagyok lehúzni. 9/10. Ha már tippre hozzánk nem is jut el a mozikba, de egy DVD kiadás azért minimum kijárna neki.

0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet