2011. október 6.

Tree of Life

| | 1 comment
Terence Mallick nagyon akart valamit mondani új filmjével, és érezzük is, hogy végig ott van a nyelve hegyén, csak éppen olyan szinten elkapta őt a művésziesség, hogy a mondanivaló sokunknak örök rejtély marad.


Milyen lett a Tree of Life? Egy lírai stílusban felépített mozgó festmény. Minden egyes képkockája szemet gyönyörködtető látvánnyal bír. Legyen az természetkép, modern kori nagyváros, vagy épp a világ keletkezése. Legszívesebben ki is raknék vagy száz képet, de talán még az is kevés lenne.

Magáról a történetről nehéz írni, hiszen nincs neki eleje, közepe és vége. A legegyszerűbben úgy tudnám körülírni, hogy Jack (Sean Penn) visszagondol gyerekkorára, miközben töpreng az élet értelmén. Ezekben a visszaemlékezésekben láthatjuk, hogyan ismeri meg, tapasztalja ki kisgyerekként az élet dolgait, miközben atyai szigor (Brad Pitt) alatt állnak testvéreivel. Később pedig miképp akar kiszakadni ebből a világból, hogyan cseperedik fel, hogyan veszíti el az ártatlanságát.


Mindez olyan kivitelezésben, amilyet még nem láttál. Inkább belső monológokra épül a film, miközben az operatőr talpa sokszor mintha nem is érne talajt. Kiváló munka. Ráadásképp szinte mindvégig operettekbe illő dallamok szólnak. Ezzel a sajátos hangulattal a film vagy beránt, vagy nem. Abszolút nem garantálom, hogy tetszeni fog.

Mallick azon kevés rendezők közé tartozik, akik képesek sajátos, egyedi látás-, illetve elbeszélésmódjukkal vizionálni filmjeiket. Éppen ezért meg sem lepődik az ember, amikor egy lassú felvezetés után egyszer csak random bemutatja nekünk a világ keletkezését. Ősrobbanás, dinoszauruszok. Természetesen a látvány itt is gigászi, sőt, szinte itt van tetőfokán. Simán érthető, Mallick nem feltétlenül azért készít el egy filmet, hogy az ember azt töviről hegyire megértse, hanem hogy átérezze. Ettől olyan különleges az egész.

Aki Sean Penn miatt ül le, annak kár érte, hiszen alig van tíz percet a vásznon. A film legnagyszerűbb alakítását egyértelműen Brad Pitt hozza, bár egy nem éppen kedvelhető karakterben teszi mindezt, de még mindig rettenetesen jó színész. Kiemelném továbbá a fiatal Jack-et alakító Hunter McCracken-t, neki ez az első filmje. Micsoda kezdés.

BD minőségben néztem, ez alá kár is menni. Vagy még jobb: december 15-én ülj be rá a mozikba, hiszen a Tree of Life mindvégig nagy vászonért kiáltott, most meg is kapta. A film végével annyira még nem voltam a hatása alatt, de nem is volt közömbös számomra. Pár napig még emésztgettem, gondolkoztam rajt. Később esett csak le, hogy mekkora filmet is láttam. A végével nem leszünk okosabbak, így ha az élet értelmére vagy kíváncsi, talán ez nem is annyira a Te filmed, akkor inkább ajánlanék olyanokat, mint Waking Life, vagy Fountain. De ha vevő vagy egy több, mint két órás, Mallick-féle művészi hullámvasútra, akkor ne hagyd ki. 8/10.

1 megjegyzés:

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet