2011. december 22.

A jó német [The Good German]

| | 1 comment
Ha Soderberghnek egy olyan film volt a célja, ami nem csak a negyvenes években játszódik, de hogy azt a hatást is keltse, mintha akkor készült volna, akkor maximálisan elérte a célját. Nem csak a fekete-fehér kép, vagy a zenék, de még a jelenetek tipikus régmúlt mozijait idéző lezárása, vagy épp a kocsikázás közben szinte már szemünket kiszúró mű háttér is jelzi, hogy alapos munkát végzett. És akkor még a főcímet nem is mondtam. Mindezen kellemes pozitív hatásoknak azonban ára volt, hiszen minden jel arra utal, hogy míg ezzel foglalatoskodott, addig elfeledkezett magáról a filmről, ami végeredményében nem adta feljebb egy sima közepesnél.

Jacob Geismer (George Clooney) újságíró, a második világháború idején Németországba érkezik, hogy tudósítson az aktuális helyzetről. Sofőrje (Tobey Maguire) által aztán itt találkozik egykori szerelmével, Lenával (Cate Blanchett), aki bajban van, így Jacobnak a nő segítségére kell sietnie.

Joseph Kanon regényéből Paul Attanasio írt forgatókönyvet. Ő az, aki korábban többek közt olyan mozi szkriptjét írta, mint mondjuk az alapfilm Donnie Brasco. Szomorú ezt így kimondani, de a Good German mégis a forgatókönyvön bukott meg. Egyszerűen nem volt képes magával ragadni annyira, hogy teljes mértékig élvezni tudjam, még akkor sem, ha a fent körülírt látvány és atmoszféra, valamint George Clooney a szokásosan lehengerlő alakításával mindent megtettek ennek érdekében. A karakterek körülíratlansága pedig csak fokozta ezt, megfejelve a cirka száz perces film üresség érzetét. Lehet, túlságosan is szerettem volna szeretni, de így csak egy koppanás lett a vége.

A szkript mellett a másik nagy gyenge pont Tobey Maguire volt. Nem állítom egy percig sem, hogy amúgy annyira szimpatizálnék vele, de itt valami nagyon idegesítően hatott a ripacs karakterében, főleg azzal a minimális tehetséggel, amit hozzátett. Nem arra akarok kilyukadni, hogy általában véve tehetségtelen, de itt most gyenge volt.


Kicsit gondban vagyok a pontszámmal. Az összkép messziről kiváló, a régi film hatás mindenképp csillagos ötös, Clooney is jó volt (mondjuk ő mikor nem?), de a többi sajnos ment a levesbe. 5/10, igaz először még talán a 6 is elment volna rá (kegyelempont a régies megoldásokért), de túlteng bennem a szőrös szívűség most azt hiszem.

Amúgy ezt is nemrég pótoltam (2006-os film), már egy ideje meg akartam nézni, de így utólag már azt mondom, hogy kár volt. A film fent látható poszterét viszont mindezek ellenére elfogadnám.

1 megjegyzés:

  1. Múltkor ment a tévében. Valóban nem egy jó film de egyszer meglehet azért nézni...

    VálaszTörlés

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet