2012. május 4.

21 Jump Street

| | Leave a Comment
"Újraindítottunk egy titkos akciót a nyolcvanas évekből, amit kicsit korszerűsítettünk. Akik ezt kitalálták, nem túl kreatívak. Nincsenek saját ötleteik. Mostanában minden régi szart feldolgoznak. És úgy kell tennünk, mintha nem vennénk észre." - ez a mondat hangzik el a 21 Jump Streetben a rendőrfőnök szájából, mielőtt közli a Channing Tatummal és Jonah Hillel, hogy a küldetésük nem más, mint beépülni egy gimnáziumba, és lefülelni egy új drog terjesztőit. Ezzel a monológgal nem csak Hollywoodot küldték el a 'csába, de a készítők saját maguknak is fityiszt mutattak, lévén, hogy a 21 Jump Street egy nyolcvanas évek végén, illetve a kilencvenes évek elején futó sorozat volt, Johnny Depp karrierjének egyik kezdőlökete. Ennek örömére Depp még egy rövid cameót is bevállalt a filmben.

De ne szaladjunk ennyire előre. Nem vagyok túlságosan képben az eredeti sorozatot illetően, de az eddig olvasott információkból azt sikerült leszűrnöm, hogy ott nem mentek el ilyen mértékig a humor irányába, sőt. Itt azonban a teljes mértékig agyatlan szórakozásra fektették a hangsúlyt; teljesen fogyasztható szinten tálalva azt elénk. Két szó: buta és szórakoztató. Buta, mert egyes poénok tényleg ovis szinte süllyedtek, szerencsére ezekből akad kevesebb. Szórakoztató, mert a középsulis hülyülésektől kezdve egy jobbfajta autós üldözésen át a gyermetegebb akcióvígjátékok befogadói számára sok hasonló finomság felsorakozik. Amennyiben a buta és szórakoztató, mint két tulajdonság megfér nálad egymás mellett egy filmben, akkor jobbára nincs mitől tartanod.

Vagy mégis? Elárulom, a szinkron piszkosul zavaró tud lenni sokszor. A béna szlengektől kezdve a paródiák szintjét súroló kiejtés és artikuláció mind-mind felsorakozik, ezzel nagyokat rombolva az élményen. Jó lesz majd egyszer eredeti nyelven újra nézni, és siránkozni azon, hogy micsoda ferdítéseket követhettek el újfent.

Ha azt mondom, hogy Channing Tatum úgy tavaly, vagy inkább tavaly előtt még nem igazán volt a szívem csücske, akkor finoman fejeztem ki magam. Mostanság azonban egyre inkább kezdem megkedvelni a srácot. Vagy csak megszokni? Jonah Hillel együtt ketten viszik el a showt, megadva ezzel a 21 Jump Street mozgatórugóját. A forgatókönyv azért párszor lefuttatja velük a kötelező köröket, például annak idején a suliban Hill volt a lúzer, Tatum pedig a népszerű, azonban amikor beépülnek, ez megfordul, okozva némi galibát köztük. Hasonló sallangokra tessék számítani.

A magyar alcímet hagyjuk, nagyon blődül hangzik. A lényeget viszont nem is mondtam: ugyanis nem számítottam rá, hogy a 21 Jump Street ennyire tetszeni fog. Valahogy sem a poszterek, sem az előzetesek nem keltették fel túlságosan az érdeklődésem, aztán végül beiktattam, és nem bántam meg. A végeredmény 7/10, teljesen elszállt agyatlan szórakozás. Van egy sanda gyanúm, hogy eredeti hanggal egy kegyelem nyolcas is kijárt volna. A folytatás pedig jöhet.

0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet