2012. július 24.

A holló (The Raven)

| | 1 comment
A Raven akár még jó is lehetett volna, legalábbis mind a remek poszterek, illetve az előzetes is megvett engem kilóra, azonban a probléma gyökere valahol ott burjánzott ki, hogy nem sikerült bemérni jól az arányokat.


Először is azzal kezdeném, hogy bár lényegében egy nyomozós filmről beszélünk, de pont a nyomozós szál volt az, amivel nem igazán voltak képesek lekötni. Ez pedig baj. Ezzel ellentétben azonban sikerült hangulatot teremteni, a viktoriánus kor megidézése, valamint a szinte horrorisztikus légkört nagyon eltalálták, pirospontot érte. Érdekességképp próbálták belevonni Edgar Allen Poe amúgy is rejtélyes halálát, egészen pontosan egy fickiós tippet adni arra, a költő valójában miféle halált halt.

A történet röviden annyi, hogy miután valaki Poe művei alapján kezd gyilkolászni, a rendőrség magát az író-költőt is bevonja a nyomozásba. Ez így már önmagában nem túl eredeti, ennek fejében még a csavarok sem ütnek túlságosan nagyokat, és előre látom - illetve nem látom, mert nem nézném újra - hogy a magyar szinkronnal majd milyen szépen elspoilerezik a dolgokat.

Sajnos a film még azelőtt hullik darabjaira, mielőtt a kirakós darabkái a helyükre kerülnének, addigra már jócskán sikerül elveszíteni a lelkesedésünket, mire bekészítik a terepet a fináléhoz. John Cusack-hez valahol illik a szerep, kinézetrte biztosan, szinte képes vagy elhinni, hogy ez itt akkor most Edgar Allen Poe, többé-kevésbé a játékával sem volt gond, bár akadtak pillanatok, amikor kicsit mintha túljátszotta volna a karaktert. Vannak jelenetek, amikben a vérrel sem spóroltak, konkrétan kettévágnak valakit, a CGI művér pedig úgy kiszúrja a szemünk, mintha csak romlott ketchup fröcskölne szanaszét.

A film címe Raven, vagyis Holló, ez így teljesen érthető abból csupán a szempontból, hogy Poe legismertebb műve a Holló című költemény, azonban maga az állat alig látható két jelenetben, azokban sincs sok jelentősége. Azt viszont senki ne mondja, hogy nem volt lehetőség ebben a filmben, mert valamivel csavarosabb történettel, precízebben kidolgozott karakterekkel és még egy kis misztikummal, esetleg parásabb zenékkel minden esély meglett volna egy kiadós borzongásra. Helyette üresség marad, egy kisebb koppanás, pedig én komolyan vártam ezt a filmet. Hatalmas nagy kár érte, de ezzel kell beérnünk. 5/10. Poe forog a sírjában.

1 megjegyzés:

  1. Pedig erre én is kíváncsi vagyok, imádom Poe műveit, meg ennek a kornak a hangulatát, úgyhogy nagyon mérges leszek, ha elrontották, márpedig nagyon úgy néz ki... :(

    VálaszTörlés

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet