2012. szeptember 29.

Moonrise Kingdom

| | 2 comments
Wes Anderson jó szokásai közé tartozik, hogy újra és újra bizonygatja a nagyérdeműnek, ő bizony hibázni szinte képtelen, filmjei rendre-sorra elvarázsolják a nézőt, ehhez pedig minden kétséget kizárólag szükség van egyedi, sajátos látásmódjához, jellegzetes képi világához, na meg a Moonrise Kingdom esetében egy szinte teljesen hibátlan forgatókönyvhöz. Azt hiszem ezzel úgy cakk-pakk össze is foglaltam a lényeget.


Pályafutása egyik legjobb filmjét tette le az asztalra, nem is tudom, hogy másfél óra mikor szállt el ilyen gyorsan. A történet röviden összefoglalva annyi, hogy a tizenkét éves fiú és lány egymásba szeret, persze mindkettőnek megvan a maga baja: magányosak. A lánynak szülei felszínes kapcsolatából van elege, a fiú pedig egy cserkésztábor kirekesztett lakója. Mit lehet ilyenkor tenni? Hát megszöknek. Mindeközben a szülők, a tábor, valamint egy magányos zsaru (ki más, hát Bruce Willis, aki cigizik, kopó, ráadásul egy cserkész-filmben mindenképp ott a helye) a nyomukba erednek.

Aki azt hiszi, szokásos filmre ül be, az nagyon téved. Aki viszont már látott Wes Andersontól valamit, az nagyjából sejtheti, milyen kaliberű élményre számítson. Semmihez sem hasonlítható stílussal és hangulattal ruházza fel a képkockákat, ehhez pedig egyes egyedül csakis ő ért igazán, koppintani kár is lenne. Ez az ő védjegye.


Miközben a film konkrétan elvarázsolja a nézőket, olyan színészek brillíroznak a szemünk előtt, mint Edward Norton, Bill Murray, Jason Schwartzman, Tilda Swinton, Harvey Keitel, vagy a már említett Bruce Willis. A két főszereplőt pedig elsőfilmes gyerekszínészek alakítják, akik ha nem is mérhetők az imént felsorolt nevekhez, de nem lehetne őket sem lehúzni. Egyszerűen csak gyerekek, naivak, és hát szerelmesek.

Koránt sem tipikus, de annál aranyosabb love-story ez, amely szerencsére a poénok terén sem marad alul, egyszerűen csak végigmosolyogjuk az egész filmet úgy, ahogy van. A végeredmény pedig minden kétséget kizárólag egy szinte majdnem hibátlan élményként könyvelhető el. Aki felszeretné éleszteni a magában rejlő kisgyereket, az ne habozzon. Most mondjam azt, hogy a Moonrise Kingdom eddig az év filmje nálam? Mondom. 9/10. Egyszerűen látni kell.


2 megjegyzés:

  1. Zsír! Örülök, hogy neked is bejött! Az év végi elszámolásnál bizony ott lesz az élbolyban. Eddig konkrétan nálam is első, hihetetlen jó volt.

    VálaszTörlés

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet