2012. december 31.

Év végi összesítés: 2012

| | 1 comment
Ismét eltelt egy év, megint egy nagy halom filmet megnéztünk, és ahogy az lenni szokott, érkezik az év végi toplista. Szokás szerint a tíz, szerintem legjobb, teljesen szubjektíven. Hogy őszinte legyek, nem kellett sokat gyötrődnöm az összeállítással, mert bár jó év volt, de kapásból lefirkantottam, miket tartom a tíz legjobbnak. Inkább a dobogósokkal voltam gondban. Na lássuk.

10. Ted

Seth MacFarlane első élőszereplős filmjével nem hazudtolja meg önmagát ezúttal sem. Bár a sztorira jobban rágyúrhatott volna, kevesebb romantikával, de a poénok ütnek. Durván.


9. Prometheus

Miért hívják úgy, hogy Alien? Mert a Földön nem él ilyen. Ridley Scott sokat vitatott filmje megannyi választ rejt, de olyan kaliberű sci-fi élménnyel lehettünk gazdagabbak, amilyet ritkán látni mostanában.


8. Moonrise Kingdom

Wes Anderson aranyos meséje gyerekszerelemről, nem csak gyerekeknek. Olyan színészi gárdával, amit öröm volt nézni.


7. The Dark Knight Rises

Szomorú leírni, hogy pont a trilógia záródarabja lett a leggyengébb láncszem, de még így is nagyot ütött a TDKR. Nolan kicsit sablonosra faragta a befejezést, viszont Tom Hardy egy brutális gonosztevőt formált meg nekünk.


6. Expendables 2

Az öregek újra összejöttek egy kiadós csihipuhira. Egy Legjobb Kaszting-díjat simán bezsebelhetne az EX2, miközben lazán visszarepít minket az old school akciófilmek nosztalgikus világába. Azért minden régi rajongó szíve nagyot dobbanhatott, beleértve engem is, amikor Arnold, Willis és Stallone egyszerre elkezdtek tüzelni a rossz fiúkra.


5. End of Watch

Na igen, David Ayer mestermunkája ez a kézikamerás zsaru-dráma, amelyet még kellő mennyiségű erőszakkal is sikerült felruházni. Olyan jelenetekkel, hogy markolod a karfát. Odaszegez.


4. Hobbit - An Unexpected Journey

Peter Jacksonnak sikerült elérnie azt, hogy a mindössze kb. 300 oldalas könyv szinte töredékéből forgatott közel három órás kalandtúra már az első pillanatokban megteremtse azt a hangulatot, amelyet a Gyűrűk Ura alatt éreztünk legutóbb, az utolsó képkocka lepergésével pedig az első gondolatunk, hogy néznénk is a folytatást.


3. Looper

Elérkeztünk a dobogósokhoz. Rian Johnson sci-fi & dráma egyvelege, amelyben Joseph Gordon-Levitt remekül alakítja Bruce Willist. De természetesen nem csak ez miatt lesz emlékezetes a Looper: egy semmihez sem fogható zsánerfilm, csúcsra pörgetett fináléval. Tuti dvd-n beszerzős darab, a rendező pedig ezúttal sem hazudtolta meg önmagát. És már alig várom, legközelebb mit hoz össze nekünk.


2. The Perks of Being a Wallflower

Egy száz százalékig szerethető film, amely majdnem az első helyen végezte, ha nem néztem volna meg kétszer az első helyezettet, de erről majd lejjebb. Gimnazista problémák, szerethető karakterek, kísértő múlt, minden, ami egy ilyen filmhez szükséges, de cseppet sem lerágott csont-hangulatba, hanem olyan kaliberrel, hogy leteszed a hajad. Ahol az idősebb színészek csak asszisztálnak, a fiatalok pedig egytől egyig remekelnek. Ahogy a beszámolómban is írtam: ezt mindenkinek látnia kell.


1. Avengers

A kib*szott crossover! Minden geek álma volt egy ilyen film, és bár az előtte felvonultatott külön sztorik többségét nézve könnyen el lehetett volna szúrni, ám szerencsére jó kezekbe került az Avengers, így hónapokkal később megérdemelt egy újra nézést is, amellyel csak még inkább a szívembe zártam. Az pedig, hogy Whedon dirigálhatja a folytatást is... A lényeg, hogy az Avengers pontosan olyan, amilyennek lennie kell: pörgős, poénos, látványos, na meg minden karakter kiveszi a részét. Ruffalo pedig az eddig legjobb Bruce Banner, ehhez kétség sem fér. Nálam idén tehát az Avengers vitte a prímet. Punktum.


Amik bejutottak volna egy Top 20-ba:

Savages: Oliver Stone vitatott filmje a többség tetszését nem nyerte el, amit részben meg is értek, de nálam befutó volt. Épphogy kimaradt.
Skyfall: Kaptunk egy nagyon fasza Bond-filmet, csak így tovább!
Argo: Ben Affleck újra rendezett nekünk, és ezúttal sem hazudtolta meg önmagát.
Cloud Atlas: Amikor a Mátrix rendezői, és a Parfüm rendezője megfilmesíti a megfilmesíthetetlennek hitt regényt.
Lawless: John Hillcoat és a szeszcsempészet. Brutál.

Tavalyi filmek, de csak idén tudtam sort keríteni rájuk:

50/50: Megható történet, csipet humorral, JGL és Rogen jutalomjátékával.
Muppets: Hiába musical, hatalmas szórakozás.
Barney's Version: Ha ezt tavaly látom, biztos dobogós lett volna az egy évvel ezelőtti listámon, így viszont csak a lábjegyzet jut neki sajnos.

És végül...

A tavalyi listám végén megemlítettem, hogy a 2011-es évben 130-140 filmes beszámolót közöltem le, és hogy idén meg kéne ütni ezt a számot. Idén összesen 173 kritika született. Yeah! Ezek közt van néhány, amely több rövid kis beszámolót takar, így nyugodtan kijelenthetem, hogy összesen 180-190 filmről értekeztem idén. Ez durva.

Végezetül Boldog Új Évet Kívánok!

1 megjegyzés:

  1. Van, amivel egyetértek, van amivel kevésbé, mondjuk 4 film az én top 10-embe is bekerült innen. Bár az enyém kicsit "drámaibbra" sikerült, alig néhány popcornmozi került be. Én addig viszont nem csinálok listát, amíg nem látom a Django-t :D

    VálaszTörlés

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet