2012. december 28.

The Perks of Being a Wallflower

| | 2 comments
Stephen Chbosky saját regényéből forgatott filmet, természetesen saját forgatókönyve alapján. És, hogy milyen lett? Hát ezt mindenkinek látnia kell...




Könnyen lehet, eljutottunk oda, amikor egy gimnáziumban játszódó történetben már nem lehet újat mutatni, főleg, ha hőseink egytől egyig különc figurák, akik nem haverkodnak a menőkkel, egy aprócska, de annál összetartóbb réteghez tartoznak. Valójában a The Perks of Being a Wallflower is a jól kitaposott úton jár egyrészt, másfelől viszont olyan remekül vannak egymásra pakolva az adott jelenetek, miközben mindvégig valami sajátos, semmihez sem fogható hangulatot szállít, hogy azt öröm nézni. Fordulatoktól sem mentes, ahogyan a humort sem spórolták ki a filmből, de voltaképp ez mégis csak egy tinidráma.

Méghozzá egy magának való srác viszontagságairól, aki a történet elején kezdi meg a gimit, és nem nagy jövőt jósol magának. Ő Charlie (Logan Lerman). Osztálytársai körében nem túl népszerű, azonban összehaverkodik azzal a bizonyos különc társasággal, vagyis először a testvérpárral, Patrickkel (Ezra Miller, a Beszélnünk kell Kevin után ismét hatalmasat alakít) és Sammel (Emma Watson), akik egy besütizett házibulis este után azonnal barátukká fogadják a fiút. Charlienak azonnal megtetszik Sam, a sztori fő irányvonala pedig a kettejük ki nem teljesedő kapcsolatáról szól főleg, de túlzás lenne azt mondani, hogy ez lenne a film lényege is egyben.


Mert közben ott vannak még Charlie levelei, amelyeket egy ismeretlen barátnak írogat, egy olyan nem létező személynek, aki talán még Charlie barátja is lehetne, ha létezne. Legalábbis mi ezt szűrtük le. És akkor ott van még a fiú múltja, amely lassacskán bontakozik ki előttünk, ezzel fényt tárva Charlie sajátos természetére. De már ezekkel is túl sokat árultam el.

A könyvet "a modern Zabhegyező" jelzővel illették, és nekiállni ugyan még csak a napokban fogok, de így csak a film ismeretében talán még esély is lehet rá, hogy eme könyv-film duóból kult legyen. KÍváncsian várom, mit tartogatnak a regény lapjai, mert már a filmben is voltak olyan atmoszférával megáldott jelenetek, legyen ez az alagutas, vagy egy sima házibulis szösszenet, amikor elkapja az embert az a bizonyos fiatalság életérzés, nem mellesleg teljesen magába szippant a film, mintha te is ott buliznál velük.

A színészi alakításokról pedig csupa jókat tudok mondani. Logan Lerman bebizonyította, hogy ő nem csak egy sima Percy Jackson, Ezra Miller legutóbbi felejthetetlen, szociopata alakítása után most pont az ellenkezőjét hozza, de még milyen jól. Emma Watson pedig mintha nem is a Harry Potter filmekből érkezett volna. Hiába, mindhárom fiatal színész hálás szerepet kapott. Az "öregek" közül pedig Paul Rudd-ot kell megemlíteni, hiszen neki is kulcsfontosságú szerep jut, és neki sem csak a nevettetés megy.

És végül...

Nagyon örülök, hogy még idén sikerült elcsípnem a filmet, mert így biztos helye lesz az év végi toplistában. Egy kihagyhatatlan élmény, mind fiataloknak, mind idősebbeknek. Olyan kaliberű alkotás, amelynek utóhatása legutóbb talán az Almost Famous után kapott el, bár való igaz, akkor még jóval fiatalabb voltam, és félreértés ne essék, nem kell összehasonlítgatni a kettőt, közük sincs egymáshoz. Mindenkinek csak ajánlani tudom, meg kell néznetek! 9/10.


2 megjegyzés:

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet