2013. február 8.

Robot & Frank

| | Leave a Comment
Alacsony költségvetésű, szerethető dráma, halvány sci-fi beütéssel? Azért kár, hogy a Robot and Frank csak dvd-re érkezett meg hozzánk.



Frank, az egykori, sittet is megjárt profi tolvaj mára elvált, békés életet él egyedül, azonban memóriája korántsem a régi, sőt, az alzheimer-kór tünetei sorra jelentkeznek nála. Azonban még mindig szereti a kis kihívásokat, előszeretettel vág zsebre apróbb dolgokat a boltokban. Gyerekei távol élnek tőle, nincs sok idejük, amit az öreggel tölthetnek, így fia úgy dönt, vesz neki egy robotot. amolyan betegápolót, aki komornyik is egyben. Franknek eleinte nem tetszik ez a megoldás, azonban rájön, hogy bizony a robot nagy segítségére lehet különféle tolvajlásokban.

Robotos film ide vagy oda, nem kell olyan, ebben a témában megszokott dolgokra számítani, mint öntudatra ébredés, lázadás, világ elfoglalása, miegymás. Itt kérem egy roppant furcsa "barátság" bontakozik ki a szemünk láttára. Egy mogorva öreg úr, valamint egy beprogramozott robot, akik a nehézkes kezdés után együtt követik el a tolvajlásokat. Mindezt tetézik, pontosabban összefonják egy másik szállal, miszerint Frank fülig szerelmes a könyvtárosba (Susan Sarandon), és nem titkoltan neki lopja el az egyik, nagy értékű regényt. Eleinte totál feleslegesnek éreztem ezt a részét a dolognak, de mint kiderül, elég komoly fontossággal bír, majd meglátjátok.

Frank Langella pedig egyszerűen zseniális. Láthattunk tőle már lehengerlő alakításokat (azt hiszem az egyik leginkább felejthetetlen a Frost/Nixon volt), de amit itt művel, az szintén klasszis. Ahogyan Susan Sarandon játékával sem volt semmi bajom. Ha tovább vesszük a listát, akkor James Mardsen ezúttal nagyon háttérbe van szorítva, és ha Liv Tyler eddig nem volt az a bizonyos "kanál vízben is" kategória, akkor megnyugtatok mindenkit, most majd az lesz. A robot pedig... szerintem mindenkinek megfordul a fejében egy pillanatra a film nézése közben, hogy milyen hasznos dolog is lenne egy efféle segéd.

És végül...

A film szinte a semmiből jött, nem számítottam sokra, de ehhez képest megkaptam a magamét. Szinte végig a 7 pont járt a fejemben, de a végén a csavar miatt mindenképp rááldozok egy nyolcast, hiszen megérdemli. Kihagyhatatlan darab. 8/10.

0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet