2013. február 12.

Stand Up Guys

| | Leave a Comment
Röviden: ez jó volt. Bővebben: a Stand Up Guys pont azt szállítja, amit vártam tőle. Öreg rókák idézik fel a régi szép időket, nosztalgiáznak, kurváznak, bemutatva, hogy még mindig nem öregedtek ki. Hiába tapossák már a sokadik x-et, azért aki gengszter, az az is marad. Mert a Stand Up Guys voltaképp egy gangsta-movie, csak épp kiöregedett arcokkal, akikben még mindig ott pezseg a bajkeverő vér.



Val éppen frissen szabadul a sittről, ezer éves cimborája, Doc pedig már a kijáratnál várja. Mit is akar egy olyan alvilági manus, aki 28 évet lehúzott a rácsok mögött? Mondjuk kezdetnek egy prosti is megteszi, de mivel a szerszám sem a régi, így irány betörni egy patikába, majd viagrától széttuningolva vissza a lányokhoz, aztán jöhet mondjuk valami party, na meg ha már kiszúrják az utcán a rossz hírű bűnöző tesók szuper sportkocsiját, azt bizony nem szabad ott hagyni, el kell kötni, nincs mese. Hogy teljes legyen a kép, még egy harmadik barátot is kiszöktetnek a nyugdíjas otthonból, aki egyszerre két nővel akarja...

Hosszasan sorolhatnám még azokat a különféle kalamajkákat, amelyekbe ez a három vén szivar akarva-akaratlanul is belegázol, de a végeredmény ugyanaz: mire délelőtt 10 óra lesz, egy felsőbb megbízásból, személyes indíttatásból Doc kénytelen lelőni Val-t, különben ő maga is megy a levesbe.

Könnyen meglehet, hogy a Stand Up Guys nem kerül el néhány jókora sablont, főleg a film végén, de ha túllépünk ezeken a közhelyeken, egy teljesen szórakoztató mozit kapunk cserébe, ahol nem kell gondolkozni, csak hátradőlni és röhögni. Soha nem lesz klasszikus komédia, de amíg tart, addig simán lehet mosolyogni néhány jobb beszóláson, röhejes szituáción, na meg Pacinón, aki egyszerűen nem változik, hiába lesz idén 73 éves. Dumája még mindig van, ugyanaz a kaliber, ami miatt szeretjük.

Lévén, hogy öreg arcokról szól a történet, szerencsére a készítők nem felejtették el, hogy ebben a korban már nem árt néha bevenni a gyógyszereket erre meg arra, legyen az magas vérnyomás vagy impotencia. A három jó barát szédületes tempóban keresi bajt egyetlen éjszakán át, miközben fél lábbal a sírban vannak. De őket ezek a dolgok éltetik: a balhék, vagy, ahogy egy jelenetben meg is említik: az adrenalin. Az idő pedig eljött, hogy vagy szétrúgjanak pár segget, vagy rágógumizzanak, de erre mondja Walken, hogy a rágójuk már elfogyott. Nem kell folytatnom.

És végül...

Azt hiszem mind Arkin, mind Walken és Pacino is odatette magát: testhez álló szerep mindhármuk részéről. Igazi nosztalgia-film, amit jó volt nézni, és bár nem tudom, lesz-e olyan idő, amikor újra előkerül, de a szolid kis másfél órájában egy sima, szórakoztató komédia volt. 7/10.


0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet