2013. május 31.

Ruby Sparks

| | Leave a Comment
Calvin fiatal író, aki annak idején nagyot tarolt regényével. Azóta írói krízisben szenved, maximum néhány novellát volt képes lekörmölni. Most azonban elkapja az ihlet, amikor megalkotja magában álmai nőjét, Ruby-t.



Calvin olyannyira belehabarodik ebbe a képzeletbeli lányba, hogy szinte már semmi más nem érdekli, csak az írás, hiszen addig is a "lánnyal" van. A srác nem akar hinni a szemének, amikor egyik reggel éppen indulna egy megbeszélésre, a konyhában pedig maga Ruby végzi a tennivalóit. Calvin látszólag megőrült, de mint kiderül,mégsem, hiszen Ruby hús-vér ember. A csavar az egészben, hogy amit Calvin leír a papírra a lánnyal kapcsolatban, az be is következik.

Szinte a semmiből jött ez a minimál-film, amelyet a Little Miss Sunshine rendezőpárosa dirigálhatott le, a címszereplőt alakító Zoe Kazan forgatókönyvéből. Miről is van szó? Egy kellemes hangulatú, olykor vicces romantikus komédiáról, amelyet minden hibája ellenére egyszerűen nem lehet nem szeretni - vagy minimum kedvelni. Nem hibátlan a film gépezete, néhány sallangtól még a készítők sem tudtak eltekinteni, de azért szerencsére ügyes lépésekből állították össze a Ruby Sparks-t. És hát őszintén: ki ne szeretne Calvin helyében lenni?


Tessék elvonatkoztatni először is a borzasztó magyar címtől (Fejbenjáró bűn). Az lassan leesik, hogy a forgatókönyvben nem dolgozott férfikéz, vagyis mindenféle alpári poéntól mentes, romantikus, teljesen letisztult filmről van szó, amelyben mindkét főszereplő teljesen hiteles a maga szerepében. Paul Danóra először én rá sem ismertem, Zoe Kazan pedig remekül hozza a kislányos nagylányt. Hiába romkom, azért a romantika kicsit több helyet kapott, mint a poénok, de azért lehet mosolyogni.

És végül...

Nem kellenek nagy elvárások, csak ha száz perc kikapcsolódásra vágysz egy kicsi lazulásképp a blockbuster-szezonban. A játékidő hamar elszállt, ugyan a vége egy kicsit már-már sablonos, de azért mindenképp ajánlott film. Egyszerű, mint a pofon, de mégis szerethető. 7/10.


0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet