2013. december 23.

S1m0ne [2002]

| | Leave a Comment
Victor Taransky rendezőnek elege van a színészekből. Hol vannak már azok az idők, amikor még a direktor adta ki az utasításokat, hogyan játsszon az illető, mit vegyen fel, stb.? Mostanra minden megváltozott: a színészek parancsolgatnak, idiótábbnál idiótább allűrjeik vannak, amelyekből az amúgy sem sikeres Taranskynak kezd nagyon elege lenni.

Egyik megszállott rajongójától azonban kap egy programot, amely látszólag mindent megváltoztat. Victor létrehoz egy virtuális személyt, egy több, létező színésznőből összerakott, Simone nevű lányt, akit fel is használ készülő filmjéhez. Simone hirtelen mindenki kedvencévé válik; noha egyedül Victor tudja, hogy a nő voltaképp nem is létezik. És ahogy az lenni szokott, egy ekkora méretű hazugság nagy galibákkal tud járni.




Ezzel a koncepcióval néz szembe az, aki bepróbálkozik a S1m0ne című mozival. Előre szólok, hogy nem egy tipikusan odafigyelős filmmel van dolgunk. A fordulatok többségükben kiszámíthatók: Taransky remekül állja a sarat, mindenre talál megoldást, miközben Simone-t mindenki látni akarja, mindenki oda meg vissza van érte. Lassan azért hősünknek is összeáll a kép, hogy az emberek nem is a rendező, sokkal inkább a színésznő miatt éltetik a filmeket, így hamar sikerül meggyűlölnie "szülöttét", miközben van egy rossz akarója is Taranskynak, aki sejti, hogy valamiféle turpisság van a háttérben.

A filmet természetesen Al Pacino viszi el a hátán, játékával sikerül feldobnia valamicskét a cselekményt, ám a címszereplőt alakító, legelső szerepében tündöklő modell, Rachel Roberts (a rendező Andrew Niccol felesége) is telitalálat.

Összességében a S1m0ne nem más, mint egy sima, egyszer nézős darab, unalmas délutánokra. Nagy elvárásokkal nem szabad nekiülni, nem is az a fajta film, amit még most, 11 év távlatában annyira emlegetnének az emberek, de Pacino rajongóknak kötelező, és ha nincs jobb ötleted, egyszeri megnézésre ajánlott film. A legszomorúbb azonban mégis csak az, hogy lehetett volna ebből egy sokkal kreatívabb filmet csinálni, elvégre a rendező olyan mozi forgatókönyvét tette le korábban az asztalra, mint a Truman Show. 6/10.


0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet