2014. február 28.

Nyomtalanul / Kvinden I Buret / The Keeper of Lost Causes [2013]

| | Leave a Comment
Az európai thrillerek iránti bizalmamnak szerencsére nem sikerül meginognia. Sikerül mindig belenyúlnom valami jóba, ha ezen kontinens sötétebb tónusú filmjei közül választok. Ugyan a Kvinden i buret messze nem váltja meg a világot, de remekül van tálalva, elég nyomasztó atmoszférával feltuningolva.




Egy balul elsült eset után az önfejű, makacs nyomozót, Carlt leküldik az alagsorba, a bizonyos Q-ügyosztályba, ahol újdonsült társával megoldatlan ügyeket kell újra elővenniük, és lezárniuk azokat. Kezükbe akad azonban egy olyan ügy, amelyről hősünk meg van győződve, hogy ez bizony nem egy sima öngyilkosság. A páros, ahogy egyre mélyebben ássa bele magát a részletekbe, annál furcsább dolgok látnak napvilágot...

A nyomozás egyre jobban kibontakozó darabkái, valamint egy másik szál - amelyről az esetleges spoilerek miatt nem óhajtok beszélni - nagyon jól fel vannak építve, csak a bökkenő ott burjánzik ki, hogy el kell jutni addig a pontig, amíg hőseink szagot fognak. Mert addig túl kell esnünk a morcos főszereplő bemutatásán, aki kap egy jó arc társat, akivel természetesen nem kíván bratyizni. De onnantól kezdve, hogy ráállnak az ügyre, a film tényleg magába szippant, és téged is egyre jobban érdekel a megoldás. Mindezek egy félig ötletes, félig elcsépelt fordulat-féleséghez vezetnek, de ebben a filmben ez így pont elfért.

Amivel még kicsit gondom volt, azok a karakterek sablonosságai, ahogy már említettem, a mufurc és a jó fej zsaru együtt nyomoz, noha ezúttal messze nem a poénok vannak előtérben, elvégre főszereplőnk magába rogyott természetének alapos oka van. A film legemlékezetesebb alakítása így az egyik mellékszereplőnek jut, aki egy szellemi fogyatékos, konkrétan ő az eltűnt nő testvére, aki talán többet tud a kelleténél, viszont kommunikációra nem képes. Lenyűgöző volt, amit a srác alakított.

Összességében tehát még mindig azt mondom, hogy az európai mozik mindig tudnak nagyot alkotni. Tényleg nem egy egyedülálló darab, viszont simán újra nézhető pár év múlva. Bár a tipikus magyar cím (van már egy másik film ezen a címen, ami amúgy sokkal ütősebb), és az alábbi gagyi poszter más benyomást kelthet, de Dánia bizonyított. 7/10.


0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet