2014. március 10.

A totál felesleges Oldboy remake [2013]

| | Leave a Comment
Ugyan a legelső hírek hallatán megfogadtam, hogy én bizony az Oldboy amerikai változatát soha, semmilyen körülmények közt nem fogom megnézni, lévén, hogy a 2003-as eredeti nálam simán elfér egy all time top 10-ben. Teltek múltak az idők, az előzetessel csak-csak elvoltam, mígnem végül valami megmagyarázhatatlan oknál fogva úgy döntöttem, hogy oké, akkor lássuk azt az amcsi remake-et. Nem kellett volna.




Mert ha van felesleges remake, akkor ez bizony az. Anno az Oldboynak volt egy utánozhatatlan, semmihez sem fogható hangulata, a filmet már azelőtt is imádtam, mielőtt a cselekményben eljutottunk volna a brutális csattanóhoz, amely aztán végleg felrakta a pontot arra a gyönyörű szép i-re. Ellenben a nyugati verzió nem más, mint az alapanyag teljes mértékig kiherélt, annak minden varázsától teljesen megfosztott, gyenge verziója.

Pedig basszus, Spike Lee a rendező, akinek tisztelem és szeretem a munkásságát, de ezzel bizony nagyon mellényúlt most. Fogta, szépen felmondta a sztorit, néhány dolgot megváltoztatott, néhányat egy az egyben átvett, az Oldboy-rajongók pedig csak ülnek és bambán néznek ki a fejükből, mondván, hogy jaj ne!

Történetünk főhősét, a züllött életű Joe Doucett-et egy napon szépen elrabolják, bezárják egy szobába, egyetlen kommunikációja a külvilággal pedig egy televízió. Gázzal mély álomra szenderített állapotban szépen szereznek tőle különféle dns-mintákat, amelyet felhasználnak felesége meggyilkolásánál ahhoz, hogy teljes mértékig ráverjék a gyanút. Eltelik húsz év, és Joe egyszer csak a szabadban találja magát. De ki tette? Miért kellett húsz évig egy szobában tengetnie mindennapjait? És ami a legfontosabb: miért engedték szabadon?


Mivel az Oldboy igazi ütése az abszolút gyomrost előidéző fordulatban rejlett annak idején, így gyorsan rá is térek, hogy sikerült megoldani Amerikának: nem jól. Persze aki nem látta az eredetit, annak biztos ütni fog valamennyire, csak nem tálalják, nem vezetik fel olyan jól, sőt: borzasztóan. Ami a finálé utáni percekben történik, az szintén saját kreálmány, igazi hollywoodi befejezés - hát köszi, Spike Lee, anno tudtál sallangoktól mentes túszdrámás mozit készíteni, erre pont az Oldboyt cseszed el nekünk.

Ami mellett viszont nem tudok elmenni, az az, hogy Josh Brolin voltaképp nem volt rossz választás. Jól adja előbb a züllött, később a megtört, végül a bosszúra szomjas csávót. Ellenben Sharlto Copley... Bírom én a fickót, eddig nem okozott csalódást, és tulajdonképpen most sem magával a színésszel volt a probléma, sokkal inkább, ahogy megírták a karaktert. Én nem tudtam komolyan venni, sajnálom.

Mindent összevetve... aki még nem látta az eredetit, az feltétlenül nézze meg, aki viszont látta és szereti, az simán kihagyhatja ezt a változatot. Megint egy olyan remake, ami totálisan felesleges volt. Utalásoktól nem mentes a film, de ezeken max magamban mosolyogtam kicsit, jelentésük nem volt. Véresnek véres - bár élő polipot ezúttal nem esznek - de ez nagyon kevés volt ahhoz, hogy igazán működjön. 4/10.


0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet