2014. április 29.

Snowpiercer [2013]

| | Leave a Comment
2031-ben járunk. Miután a globális felmelegedés megakadályozására tett kísérlet végül jégkorszakba taszította vissza a Földet, immár 17 éve egy megállíthatatlan, önellátó vonat zakatol körbe-körbe a bolygón. A társadalmi elszigetelések miatt a szegényeknek lassacskán betelik a pohár. Értsd: vasszigorral bánnak velük a hátsó vagonokban, míg elöl a gazdagok nagyban dőzsölnek. Kezdetét veszi a lázadás.




Távolról nézve a Snowpiercer voltaképp egy elég egyedi és kiváló élmény, kicsit tüzetesebben átvizsgálva viszont vérzik pár sebből. Ezen kérdésekbe az esetleges spoilerek miatt nem nagyon akarok belemenni, mivel jómagam én sem tudtam többet annál, mint amit az első bekezdésben leírtam... így maradjunk annyiban, hogy elég, ha Te is ennyit tudsz.

Persze ezen negatívumok simán betehetők annak, hogy lévén, ezúttal is adaptációval van dolgunk, az alapanyagként szolgáló képregény biztos részletesebb képet nyújt. Csak a filmet lecsekkolva azonban néhány dolog magyarázat nélkül marad, így kissé lyukacskos élményt kapunk, bár tény, hogy még így is sikerült lekötnie. További negatívum a nagyon durván kilógó CGI. Bizony, több pénzt elbírt volna a költségvetés, de majd meglátjátok.


De most jöjjenek a pozitívumok. A film tempójára például nincs panasz. Nincsenek elnyújtott előkészületek, kapunk egy képet arról, mit kell kiállnia a szegényeknek, akik elég hamar fel is lázadnak, és elindulnak a vonat elejére. Durva látni, hogy miközben ők mekkora nyomorban tengették eddigi életüket, addig folyamatosan előre haladva miket tapasztalnak. Ezen a téren tehát ott van a film, végig sikerül lekötnie, és persze hajt minket a kíváncsiság, mi vár ránk a vonat elején.

Akit pedig ki kell emelni, az Chris Evans. De most tényleg, aki eddig csak Amerika Kapitányként bírta a srácot (vagy pont nem bírta), az most meg fog lepődni. Még ha eleinte nem is esik le, mi rejlik a srácban, a film végére garantálom, hogy elégedetten fogsz bólogatni.

Végszónak annyit, hogy a Snowpiercer mindenképp érdekes próbálkozás volt. Látszik, hogy nem amerikai gyártmány, de ha kicsit jobban belemennek a forgatókönyvi részletekbe, és csak egy kicsit több pénzt szánnak a vizuális effektekre, akkor az a kevés szájhúzás simán eltűnne részemről. Így viszont csak annyit tudok mondani, hogy persze, nézzétek meg, de csak óvatosan. A képregényt pedig kiadhatnák itthon is. 7/10.


0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet