2014. május 29.

Banks úr megmentése / Saving Mr. Banks [2013]

| | Leave a Comment
Bizony, Walt Disneynek embert próbáló utat kellett megjárnia, amíg rávette a Mary Poppins írónőjét, hogy ugyan, hadd csináljunk már filmet ebből a mesekönyvből. A kiállhatatlan nőszemély végül beadta a derekát, de volt kismillió kritériuma, amelyekből nem nagyon engedett. Talán nem gondolnád elsőre, de ez filmen valóban működik.



Mégpedig a titok nyitja nem más, hogy a Saving Mr. Banks két szálon fut. Míg az egyiken azt láthatjuk, hogy a Tom Hanks által megformált Disney mindenben az írónő (Emma Thompson) rendelkezésére áll, és mosolyogsz a poénoktól, addig a másik történet kemény dráma. Mégpedig Travels gyermekkorát ismerhetjük meg, akit bár apja végtelenül szeretett, nem volt elhanyagolható, hogy mellette bizony kőkemény alkoholista volt.

És itt jön a képbe Colin Farrell az apa szerepében, aki nem csak a film, de talán élete legjobb alakítását rakta le az asztalra. Megkockáztatom, hogy jobb volt, mint az In Bruges-ben, bár tény, hogy a két alakítás nem hasonlítható össze. Itt tényleg elképesztő, amit művel.


De nem elhanyagolható természetesen Emma Thompson sem. Tom Hanks-et is szeretjük, bár valljuk be, ő nagyon sokszor Tom Hanks-et alakítja, itt pont annyira játssza túl magát, hogy ne egy Tom Hanks-re, hanem mondjuk Walt Disney-re asszociáljunk. Nem szidni akarom, vele sem volt az ég világon semmi probléma.

A film egyszerre dobja fel a hangulatod és egyszerre süllyeszt le kicsit. Remek koktél, elképesztő hangulattal, igazi korhű látványvilággal és zenékkel megspékelve a látottakat. Akadnak jó poénok, de vannak szomorú pillanatok is. Amire elsüllyednél Travels gyerekkori drámájában, máris ugrunk vissza a "jelenbe", hogy kicsit oldjuk a feszültséget. Ha eddig kimaradt, csak ajánlani tudom. 8/10.


0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet