2014. június 2.

Non-Stop [2014]

| | Leave a Comment
Bill Marks (Liam Neeson) kiégett, piás figura, aki légi marshallként keresi a kenyérre valót. Munka előtt megkortyolja az üvegét, felszáll a gépre, látszólag minden flottul megy, mígnem valaki üzenetekkel kezdi bombázni: ha nem utalnak át 150 milliót egy bizonyos számlára, a gépen húsz percenként meghal valaki. Bill számára egyre több ember kezd gyanússá válni, miközben mindenki más számára Bill az, aki a leggyanúsabb a cselekményben - a média is ezt ragadja meg, és kürtöli tele a világot azzal, hogy hősünk gyógyszere elgurult. Az idő fogy, Bill pedig egyre tehetetlenebb.




Ahogy azt már számtalan oldalon olvashattuk: nem a Non-Stop lett az új Taken. Szegény Liam Neeson annyira magasra tette a lécet Luc Besson filmjével, hogy innentől akárhány akciófilmre ír alá, mindig a Taken lesz a mérce. Bevallom, a Non-Stop remekül indít, hiába kapjuk már az első percekben a szokásos klisét a megfáradt, szittyós főszereplőről, a repülőre ülve, és az első üzenetet megkapva sikerül elkapnunk a fonalat.

Aztán idővel valami megváltozik. Átmegyünk sablonba, kezd egyre kiszámíthatóbbá válni minden, amit folyamatosan kapunk az arcunkba, és Bill Marks is egyre inkább szánalomra méltóbb lesz, mintsem, hogy izguljunk érte.


Pedig ez nagy kár, hiszen minden adott volt ahhoz, hogy egy igen fasza akciófilmet kapjunk. Ez részben teljesült, részben pedig idővel a filmet belepi az a bizonyos középszerűség, amit egy giccses önvallomás, valamint egy szintén giccses, hiper-hollywoodi befejezés csak még jobban megerősít. Viszont még így is nézhető film lett, egyszer legalábbis, csak éppen nem szabad magasra tenni az elvárásokat, meg nem kell mozgatni az agyat különösebben: leülsz, nézed, nem gondolkodsz, és így még talán élvezni is sikerül.

A szereplőkről annyit, hogy mindenki teljesítette azt, amit egy ilyen filmben kell. Neeson jó volt, Julianne Moore úgyszintén. Ők a húzónevek, ők viszik el a filmet is többnyire.

Ugyanaz volt a baj, mint a rendező Jaume Collet-Serra egyik korábbi filmjénél, az Unknown-nál: adott egy jó alapfelütés, de nem sikerült minden szempontból kihasználni. Részben ajánlanám, részben pedig nem, maximum azoknak, akik nagyon kivannak éhezve egy akciófilmre, illetve Neeson-rajongóknak. De ez most nálam egy 6/10.


0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet