2009. november 26.

Közellenségek

| | Leave a Comment
Továbbra is érvényes a dolog, hogy utólag írok 2009-es filmekről, mivel a blog az csak októbertől indult ugye.

Emlékszem, durván vártam a filmet. 30-as évek Chicagója, gengszter kosztümös mozi, bankrablás, Johnny Depp, Christian Bale. Úgy gondoltam, minden klappolni fog, hogy egy ízig-vérig ütős mozi kerekedjen ki belőle. Sajnos ez nem így lett. Látszott, hogy igyekeztek, hogy próbálnak minél többet kihozni. Csak, hogy őszinte legyek: unatkoztam, amíg néztem.

Na de hol is kezdjem? Depp és Bale jól hozzák a figurát, ezúttal sem hazudtolják meg önmagukat, szóval nem velük van a gond. Pontosabban ők is javában mentik a filmet a globális pusztulástól. Meg van ugye a régi hangulat, a ruhák, a zenék, stb. Na azok még stimmelnek, meg jók is, tetszettek, de körülbelül ennyi a film pozitív oldala.
A történet szerint John Dillinger (Johnny Depp) a gazdasági válságot követő évek egyik legzseniálisabb bankrablója. Egy stílusos bűnözőről van szó, aki viszonylag rövid ideig tevékenykedett. A film megtörtént eseményeken alapul, Dillinger utolsó hónapjait, és egyúttal az FBI megalakulását meséli el.

Én azt hittem, hogy valami nagyon frankó nyitójelenettel rukkolnak majd elő, ha már ekkora dobra verték a mozit, meg minden. De ez elmaradt: egy börtönből való megszöktetést látunk, amely méltó módon alapozza meg a film unalmas hangulatát. Ugyanis nincs pörgés, csak párbeszédek, és szinte belassult történés, cselekvés.
A párbeszédek nem okoznak maradandó élményt, nem eresztenek el olyan szövegeket, amik később is megragadnak benned. Szimpla, sablonos beszélgetésekből áll. Az akciójelenetekre nem fektettek különösebb hangsúlyt, amit nagyon sajnálok. Pedig ebből az egész történetből sokkal, de sokkal többet kilehetett volna hozni.

Összegezve a Közellenségek nem épp az év gengszteres-kosztümös filmje, pedig nagyon vártam anno pár hónapja. Depp és Bale mentik meg a filmet, ráadásul a képi világ lett még rendesen visszaadva, van pár oké jelenet, de sajnos itt ki is fújt az egész. Sajnos egy stabil 6 pontnál többet nem tudok adni, ezt is jóindulattal kapja meg.

0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet