2009. december 14.

Elcseszett Brigantyk

| | Leave a Comment
A minap hozzájutottam a Becstelen Brigantyk szinkronos verziójához. Aki olvasta a kritikát, az tudja, hogy számomra ez volt az év mozija. Egyszerűen hihetetlen, mekkora cool egy mozi, még akkor is, ha sok negatív véleményt kapott a film. De hát Tarantino már csak ilyen: sok vontatott jelenet, több párbeszéd, mégis, a végén azt mondjuk, hogy ez odatette magát. Sőt, ez a film egy komoly előrelépés a rendezőnek, úgy vélem. Mármint a sok piti bűnözős, rossz a rossz ellen mozi után ez a második világháborús, nácikat és zsidókat felsorakoztató produkció kétség kívül némi komolyságot sugall.

Aztán a szinkron. Jaj! A Dark Knight óta nem tapasztaltam ennyire rossz magyar közbeavatkozást. Bár ott valójában csak Ledger hangja volt gázos, de Stohl Buci igyekezett, csak épp vele már nem jött át az őrület. A Brigantyk szinkronjánál viszont szerintem nem egy szereplőnél rontották el a dolgot, hanem rögtön kettőnél.
Christoph Waltz, Hans Landa szerepében. Amíg eredeti hanggal nézve Waltz eszméletlen nagy feszültséget teremtett, sőt: uralta a jeleneteit, addig a szinkronos változatban ennek mind nyoma veszett. A hang, amit választottak hozzá, hát hogy is mondjam...nem mondom, hogy magához a színészhez nem illik, csak nem jön át maga a karakter valódi énje. A kegyetlen SS ezredes, aki mindamellett valami félelmetes, hogy mennyire úriember.
Brad Pitt, Aldo Raine szerepében. Egyszerűen ez a hang nem passzol Pitt fejéhez. Főleg ezzel a bajusszal. Egy nagyvagány, Mississippi-ről jött, határozott fickót alakít, és ez a szinkron elvesz mindent, amit Pitt összehozott. Pedig maga a karakter cseszett nagy figura, még amikor nem is mond semmi olyat, csak mosolyog, már te is mosolyogsz, mert tudod, hogy mi lesz.
Szóval a Brigantyk szinkronosan abszolút de nem egy nyerő mozi. Nekem legalábbis olyannyira nem jött így be, hogy lassan áttérek minden filmnél a real hangra, és csak azt megnézni szinkronnal, amit nagyon muszáj.
Ettől a verziótól mindenkit csak óva tudok inteni, mert durván lehúzza a filmet.

0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet