2010. január 7.

Péntek 13 (2009)

| | Leave a Comment
Melyik igazi, old school horror rajongó fanatikus ne szeretné az egykori Péntek 13 sorozatot? Jason Vorhees meg sem tudom számolni, hányszor végzett már ki gyanútlan táborozókat. Persze, ahogy haladt előre a sorozat, úgy kezdett egyre inkább viccesebbé fajulni az egész. Kétség kívül az első három rész az, amelyre az ember rábólint, hogy igen, ez az! A sorozat befejezte után persze volt jövőben és űrhajóban játszódó Jason X, meg Krugerrel vívott harcos Freddy vs. Jason, de ezek nálam már említésre nem méltók, mivel hadd ne mondjam hol a színvonaluk. Na de sebaj, egyszer minden valamire való horrort meggyaláznak sajnos. Voltak rémhírek, hogy közös filmben játszik majd Jason, Freddy és Leatherface, de ez szerencsére csak egy jól sikerült kamu volt. Az már tényleg túlzás lenne, ha a texasi láncfűrészes is beszállna a buliba.

Tehát 2009-re megjött a Péntek 13 remake. Ezzel pedig egy új sorozat vette kezdetét. Mindenesetre a Tob Hooper (Texas Chainsaw remake, 2003) keze alól kikerült újrafeldolgozás amolyan féligmeddig jó horror.
Na tehát. A film elég remekül indul. Nem tudtam, milyen mennyiségben tálalják elénk Jason anyjának bosszúhadjáratát, de nem kaptunk belőle sokat. 1980-at írunk, és előzetesnek annyit, hogy Jason Vorhees, egy kisfiú, belefullad a Kristály tóba, a kemping vezetők figyelmetlensége miatt. Vorhees mama bosszút áll, ám az utolsó lány, akivel végezni akar, lenyisszantja az anyuka fejét. Aztán hirtelen napjainkban találjuk magunkat, egy sátorozó fiatal társaságot látunk, akik csak szívni és szexelni akarnak egy jót az erdőben. Ám az este csúfos véget ér: megjelenik Jason, és nyissz nyassz, vége a bulinak. És körülbelül ezután a jelenet után nyögik be a filmcímet, szóval egy elég hosszúra nyújtott nyitányt látunk, ami annyira cool, hogy nagyon! De tényleg. Veszettül bejött, gondoltam, ennyire jó horrort megint régen láttam, persze a kaszabolósabb, sorozatgyilkosos fajtából.

Ami innentől kezdve a filmmel történik, az, hát hogy is mondjam: kezd lefelé csúszni a lejtőn a cselekmény. Már elveszett az egész "cool fless", ami a nyitójelenet közben fogott el, amikor tátott szájjal bámultam, mert tényleg azt hittem, hogy jó horror lesz. Ugyanis egy újabb társaságot láthatunk, akik már közel sem annyira jó fejek, és már vártam komolyan, hogy Jason mikor kaszabolja le őket. Természetesen vannak vészjósló figyelmeztetések, amikre nem figyelnek, mert biztos hülyeség. Hát így jártak, ciki! Ugyebár a legelső Péntek 13 filmben Jasonnek nyoma sem volt, akkor még az anyja volt a gyilkos. Jason csak a második részben bukkant fel. Most azonban max két percig láthatjuk a bosszúra éhes anyukát, majd jön a kicsi fia, aki közben már felnőtt, hogy bosszút álljon mindenért.

Kedvenc jelenetem (aki nem látta, de nem akar lelőni magának egy akciót sem, az ne olvassa ezt a bekezdést):
A lány egy hálózsákba csomagolva lóg egy fáról, alatta lobog a tábortűz, ami égeti a lányt. A barátja futna, hogy megmentse, de medvecsapdába lép. A lány már lángokban lóg, a fiúnak pedig a földön fekve áll ki a csont a lábából. Wow!
Összességében a Péntek 13 remake jól indult, de percről percre romlott a színvonala. Ha végig olyan lett volna, mint a kezdés, akkor simán rádöfnék úgy egy stabil hetest. De így, hogy némileg el lett cseszve a dolog, de azért egyszer simán nézhető volt, meg persze mivel klasszikus kedvencről van szó, jóindulatú 5 pontot adnék a filmre. Lehetett volna sokkal jobb is, de ezt most így hozták össze sajnos. Nem mondom, hogy túlzottan vártam, pedig jóféle, előzetes posztereket kaptunk, meg a trailer is meggyőző volt még annak idején. Meg persze teljesen jó fogás volt, hogy február 13-án mutatták be az amerikai mozik, ami ugye péntekre esett.

Aztán már készülget a folytatás, 3D-s verzióban persze, most eléggé meg lett lovagolva ez a fajta hullám. A második rész premierje pedig majd augusztusban. Tizenharmadikán. Na vajon milyen nap?

0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet