2011. május 22.

A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken (Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides)

| | 2 comments
Kissé csalódottan hagytam el a tömött mozitermet, mert ennél azért kicsit többet vártam. Még akkor is, ha tudjuk, egy négyes szám a film címe után általában nem vall sok jóra ugye. A lényeg az (na jó ez valójában nem is a lényeg, haha), hogy baromi sokan voltak, ennyi embert nem is tudom, mikor láttam utoljára egy teremben. Persze ez annak is tehető be részben, hogy mostanában nem igen járok el már a legelső héten filmre, de azért mégis csak vicces, hogy fél órával a hét órai előadásra már csak az első sorban volt jegy. Na de nem én, inkább kértünk jegyet a következőre, jó hátra, mégis csak dicsérik azt a 3D-t, akkor már nézzük jó helyről. Na de ennyit a mozis élményekről.


Nem ültem le eget rengető elvárásokkal ugyan, de sajnos még azokat sem teljesítette a film maximálisan. Az van ugyanis, hogy az egész nem több egy klisés kalóz kalandnál, amelyben nincs egyetlen váratlan fordulat sem, csak amiket már előre kitalálsz. A forgatókönyv elég gyenge lábakon áll ebből a szemszögből - sajnos a több, mint két órás játékidőt a csaták tartják életben.

De azok aztán vannak dögivel, hiszen milyen lenne egy Karib-tengeri kalózfilm ilyen teljesen hajmeresztő harcok nélkül? A film üde színfoltjai voltak ezek, azt hiszem mindenki megnyalhatja a tíz ujját. Mindamellett olyan gyönyörű tájakon játszódik az egész, hogy voltaképp erre sem lehet panaszunk, de ez már szinte alapkövetelmény a szériánál. A messziről vett képek valami eszméletlen látványt adnak, mondhatni, lélegzetelállító.

Maga a történet pedig pofon egyszerű: a fiatalság forrását keresik, többen is. Természetesen a legtöbb régi szereplő visszatér ehhez, na meg vannak újak is. Kapásból Penelope Cruz, aki szerintem valahogy nem illett bele ebbe a közegbe. A játéka teljesen közepes minőségű volt, maga a karakter pedig... na majd meglátjátok. Johnny Depp pedig hát... természetesen ezúttal is nagyon megy neki Sparrow, körülbelül olyan ez, mint Downey-nak Stark. Még mindig ezt tartom Depp második legjobb alakításának, az elsőt természetesen nem kell említenem. Geoffrey Rush szintén alapköve a sorozatnak, nélküle elég nagy hiányérzet lett volna. Viszont Orlando Bloom és Keira Knightley hiányzása nekem egyáltalán nem volt furcsa, pedig ők is meghatározó szereplői voltak a korábbi részeknek. Ja, amúgy Keith Richards is szerepel ismét, de őt nem sokat láthatjuk.


Szomorú, de ez egy baromi felesleges folytatás lett. Nem mondom, hogy kidobott pénz volt, maximum a pótlék, amit a 3D-re számoltak fel. Mert ez a plusz dimenzió szintén csak egy felesleges adaléka lett a filmnek, hiszen néhány apróbb momentumon kívül nem igazán osztott vagy szorzott a 3D élmény. Szép volt, jó volt, meg végre nem konvertált, de szimpla 2D-ben sem lett volna rosszabb az egész.

A rossz szájíz megvolt a film után, hogy valami sokkal jobbat is ki lehetett volna hozni belőle, de nem tették. Ezt betehetjük a hirtelen rendező váltásnak? Lehet, mindenesetre akármennyire is be lett jelentve már a premier előtt az ötödik részt, valahogy egyáltalán nem várom egyelőre. A pontszám meg mondjuk 6/10, de ha ezt közvetlenül a film után kellett volna rávágnom, akkor 5-nél feljebb biztosan nem vitte volna.

2 megjegyzés:

  1. Imaxben hihetetlenül jó volt a 3D, a sötét részeknél is tökéletesen lehetett látni mindent, most azonnal vissza akarok menni :D Ha a film után kellett volna rávágnom, akkor 8, de visszagondolva a hibákra, nem lehet több 7/10-nél. De jó folytatás volt szerintem, nem éreztem feleslegesebbnek a 2-3-nál.

    VálaszTörlés
  2. Ízlések és pofonok ugye. A 2 és a 3 sem volt túl kiemelkedő az első után, de nekem valahogy azok jobban tetszettek ennél. Az elsőt überelni úgysem tudják.

    VálaszTörlés

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet