2011. június 25.

Super 8 - az idei blockbuster eddigi legjobbja

| | Leave a Comment
A Super 8 nálam az év egyik legvártabb filmjeként volt számon tartva, és szerencsére nem is okozott csalódást. J.J. Abrams úgy tűnik, képtelen hibázni, hiszen sorra ontja ki magából a jobbnál jobb filmeket. A címmel úgy vélem, mindent elárultam, tényleg a szezon eddigi legjobbjával van dolgunk. Persze messze még a vége, de magasra tette a mércét igencsak.


Eleinte persze nagy volt a titkolózás, de ezt már megszokhattuk a mestertől rendezőtől. Sokan Cloverfield folytatásra tippeltek, de végül, mint kiderült, egy teljesen más irányba mentek el. Annyi a közös, hogy voltaképp ez is egy szörnyfilm, csak éppen nem ugyanazon megközelítésből. Nagyon nem. A trailerek amúgy hiteles képet adtak, akit azokkal megvettek kilóra, az nem hiszem, hogy csalódni fog, de persze ízlések és pofonok. Hihetetlen, mennyire jó mértékben adagolták végig az akciókat és a drámaibb vonalat, még akkor is, ha néhol az utóbbi kissé csöpögősebb volt a kelleténél.

Spielberg természetesen nem hagyhatott ki egy ilyen bulit, az egyik producer ugyanis ő maga. Gondolom sokaknak az E.T. ugrik be, természetesen csak halványan lehetne egy kalap alá venni a kettőt, de mint tudjuk, ezért a témáért az öreg Spielberg oda meg vissza van. Nem kétlem, Abrams is tisztelegni akart egy jót a Super 8-cal a hasonló témájú filmek előtt. A nosztalgikus hangulat adva van, hiszen a hetvenes évek amerikai kisvárosát remekül sikerült ábrázolni, bevallom, ez az egész gecire beszippantott, innentől csak sodródtam az árral.

A történet amúgy annyi, hogy néhány helyi tizenéves fiatal amatőr zombifilmet forgat, ám eközben egy vonatszerencsétlenségnek lesznek szemtanúi. A vonat az amerikai haderő szerelvénye volt, az egyik vagonból pedig kiszabadult valami. Innentől kezdve megmagyarázhatatlan események történnek a városban. Nem mondom persze, hogy ilyen egyszerű az egész, mert például nagyon sok magánéleti dolog is szerepet játszik, de ennyit elég tudnod, azt hiszem.


Itt jöhet szóba a forgatókönyv, hiszen profi munka, tényleg. Nem érezni összecsapottnak, a párbeszédeket remekül kidolgozták, és egyetlen percig sem volt vontatott a cselekmény. Mindig történik valami, de mégsem kell kapkodnod a fejed, teljesen korrekt tempóban működik a film. A színészek pedig egytől egyik jók voltak, senkire sem lehetne ráfogni, hogy rossz. Ha valakit, akkor Elle Fanningot emelném ki külön, aki mindössze tizenhárom éves kora ellenére a film legjobb alakítását nyújtotta.

Gyerekfilm felnőtteknek, vagy felnőttfilm gyerekeknek? Mindkét jelző találó rá, valahol a kettő közt ingázik a Super 8. Ide a végére jöjjön akkor a negatívum: a film befejezése. Bár valójában itt sem a "hogyan", hanem a "miért" részével voltak gondjaim, de ha láttad, akkor szerintem érted, hogy miről beszélek. A már említett túlzott csöpögés főleg ide tehető be. Pontosan ez miatt csúszott le a film a 9 pontról, de azért 8/10 még így is simán elmegy rá.

0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet