2011. augusztus 1.

Brooklyn mélyén (Brooklyn's Finest)

| | Leave a Comment
Lassú, nyugodt léptekkel vonszolja magát ez a baromi sötét hangulatot árasztó Brooklyn's Finest, de ha sikerül időben elkapnod a fonalát, akkor nem ereszt el talán az utolsó percig sem. Nekem legalábbis negyed óra elég volt, és minden figyelmem a film felé irányult. Régen láttam ennyire jó zsarus mozit.


A filmet nem az egyedisége miatt szerettem; főleg, hogy sok sajátos motívummal sajnos nem büszkélkedhet. Mondhatni, egyenesen közhelyes, hiszen az összes, előre kitalálható zsarus szösszenetből kapunk valamit. Itt van például a hét nap múlva nyugdíjba vonuló rendőr (Richard Gere), a munkájába belefásult beépített zsaru (Don Cheadle), valamint a kábítószer-osztályos nyomozó (Ethan Hawke), aki jobb körülményeket akar biztosítani családjának. Ennél mélyebben nem akarok belemenni inkább, ha még nem láttátok, a többit majd meglátjátok. Ezen három szálon fut a cselekmény, szinte nem is érintve egymást, hogy majd a fináléban a legváratlanabb helyzetben fussanak össze.

Ami miatt piszkosul bejött az egész, az a nyomasztó légkör. A brooklyni gettók súlyos világa, ahol az emberi élet konkrétan semmit sem ér. Mindehhez hozzá csapódik a szinte hátborzongató zene. Ha van film, amellyel hitelesen sikerült alászállítaniuk a nézőt ebbe a közegbe, akkor ez az. Egyszerűen beszippant, nincs mit tenni ellene.


A három főbb színész közül azt hiszem Don Cheadle az, aki viszi a prímet, leginkább vele tudunk legjobban azonosulni, hogy mit miért tesz. Leggyengébb láncszemként azonban nálam Richard Gere szerepelt le, tőle még a mellékszerepben felbukkanó Wesley Snipes is messze jobb volt.

Azt hiszem ez így 7/10, de nem mostanában néztem, és először lehet, hogy a 8 is ment volna rá. Tényleg sikerült lekötnie, ha nem is korszakalkotó, ha nem is egyedi, de mindenfajta hibája és vontatottsága ellenére egy korrekt zsarus filmnek tartom.

0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet