2012. december 26.

Dredd 3D

| | Leave a Comment
Amikor minden sarkon áll egy remake, egy újragondolás, egy adaptáció, vagy akármi, az ember nem is gondolná, hogy pont a Dredd lesz az, ami jól is elsülhet...




Pete Travis eddigi rendezésein volt mit csiszolni, most azonban úgy tűnik, a fickó teljesen átszellemült tudattal huppant bele a rendezői székbe, amikor elstartolt a Dredd forgatása. Bár a kilencvenes években elkövetett filmhez képest jóval kidolgozatlanabb a film háttere, elvégre a másfél órás mozi jelentős része csupán egy épületben játszódik, de ez cseppet sem zavaró, amikor a film totál beszippantott. Hiába a kissé zavaró CGI-vér, a már-már idegesítő lassítások, itt kérem aprítás van ezerrel. Nincs kecmec, a polgári áldozatok száma az egekben, igazi brutális akció vérfürdő született.

A jövőben járunk, a rendet a Bírók próbálják fenn tartani, miközben az utcákon egy újfajta drog terjedt el. Ez a cucc a tudatot teljesen lelassítja. A kőkemény igazságszolgáltató Dredd egy újoncot kap maga mellé, első küldetésük pedig nem fenékig tejfel: máris egy tömbházban találják magukat, ahol az alvilági vezető, Ma-Ma irányítja a szálakat. Az épület lezárva, se ki, se be, és kezdetét veszi a véres akció-lavina.


Hogy mi volt rohadtul zavaró? A lassítások. Tény, hogy ezek csak akkor kerülnek képbe, amikor valamelyik szereplő éppen az anyagon van rajt, ezzel próbálták belénk súlykolni, mit érezhet át az illető, de ezen kivitelezés egyszer bőven elég lett volna, nem, hogy háromszor-négyszer. Ha ezen túl tesszük magunkat, akkor marad egy korrekt, B-kategóriás akciózás, a maga szűkös keretein belül. Enyhe Raid-utánérzet azért megvolt, hiszen itt is voltaképp egy helyszínen mozog a cselekmény java, na meg mindkét fél tervei kibontakoznak előttünk, hogyan kapják el a másikat.

Az pedig, hogy Karl Urban milyen volt, mint Dredd... Elárulhatom, a maszk nem kerül le, a hangsúly nélkül elejtett, dörmögő tőmondatok pedig nem igényelnek különösebb erőfeszítést. De hát Dredd ilyen. Engem meggyőzött, de valójában majdnem akárki képes lett volna eljátszani ezt a szerepet, aki egy kicsit is férfias fizimiskával bír. Ne feledkezzünk meg természetesen a gonoszról sem, a Ma-Mát alakító Lena Headey sokaknak a Trónok Harcából lehet ismerős. Karaktere szépen kidolgozott, igazi unszimpatikus nőszemély, aki nem ismer határokat, ha kegyetlenségről van szó. Talán jobban is jártunk vele, mintha egy férfi szereplőt kapunk a gonoszok élére?

És végül...

Folytatásra nem tudom, mennyi esély van, de én vevő lennék rá, persze ezúttal nem egy helyszínnel. Ha rajongsz a B-akciókért, a Dredd lehet, hogy pont a te filmed. Ugyan a kiszámíthatóság nem maradt el, de ha erre fittyet hányva ülsz le, miközben rágcsálod a popcornt, egy ütős másfél órás élménnyel gazdagodhatsz. 7/10.


0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet