2012. december 26.

Frankenweenie

| | Leave a Comment
Tim Burton ezúttal saját gyökereihez nyúlt vissza, elvégre egyik, nyolcvanas évekbeli rövidfilmes próbálkozását kreálta egész estés mozivá. Itt volt végre a lehetőség, a nagy remény, hogy a rendező végre összekapja magát, megtalálja a régi utat, amelyet a rajongók többsége bizony visszasír. Még Johnny Depp sem legyeskedett a projekt körül. Aláírom, hogy a Frankenweenie messze jobb, mint amiket Burton az elmúlt években az asztalra tett, de még így sem ájultam el tőle.

Kurva Disney? Vagy csak tényleg ennyire megfáradt már Burton?




Őszintén reméltem, hogy az Alice és a Dark Shadows után a Frankenweenie lesz az a bizonyos vérfrissítés, amely ráfért volna már a rendezőre. Az irány adott volt, elvégre ha valamivel nagy sikereket ért már el, akkor az a stop-motion technika. Ezen a téren nagyon helyén van a film. Bámulatos látvány, igazi groteszk karakterek (főleg a csaj a macskájával), amiket elnézve hatalmas nosztalgia tölti el az embert. Minden annyira szürreális, amennyire csak lehet.

Azonban ha a cselekményt vesszük nagyító alá, akkor már húzzuk a szánkat rendesen. Az alapsztorival még nincs is gond: a tizenéves Victor Frankenstein egyetlen barátja kutyája, Sparky. Amikor az ebet elüti egy autó, a magába roskadt gyerek egyik órán, ahol egy békatetembe vezetne áramot, ihletet kap, és úgy dönt, visszahozza a halálból kedvenc kutyusát. Ez sikerrel is jár, azonban nehéz az ilyet titokban tartani, amelynek következtében más is visszaszeretné hozni egykori házi kedvencét.

A probléma gyökere ott burjánzik ki, hogy Burton mintha egy idő után elvesztette volna a fonalat, nem mellesleg a Frankenweenie messziről kiszúrható fordulatokkal rendelkezik, amelynek következtében a film végére tartogatott invázió már csak amolyan mentsvárként funkcionál, hogy hoppá, mindjárt vége, talán jobb is. Röviden: van egy pont, amikor érdektelenné válik a cselekmény.

És végül...

Ha ez lesz Burton új vonala, akkor jó, áldásom rá, mert még néhány ilyen kaliberű mozi után van esély arra, hogy rátaláljon régi önmagára. Ha viszont ez csak amolyan nosztalgikus kitérő volt, és legközelebb újra Deppel forgat valami giccshalmazt, akkor inkább tegye le szépen a lantot. 6/10.


0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet