2009. október 14.

Terminátor - Megváltás

| | Leave a Comment
Na hát hol is kezdjem… Mindenekelőtt azzal startolnám ezt a bejegyzést, hogy akárki akármit is mond, jót vagy rosszat, remélem még az utóbbiak is belátják, hogy a Terminátor egy megdönthetetlen ikon a filmtörténelemben. Igazi kultusznak számít. Mérföldkő volt a maga műfaján belül, az adott kategória nagyon sokat köszönhet neki. Az első résznél új volt, előtte nem láttunk hozzá hasonló filmet. A második pedig felülmúlhatatlan volt! Kiskoromban megannyiszor néztem meg. És a Terminátor kultusz úgy érzem, itt meg is állt, lestoppolt, mondhatni: méltóan fejezte be pályafutását. Reméltem, hogy nem lesz folytatás, mert hát minek ezt még fokozni? Ez így jó, ahogy van. Aha, persze. Jó is lett volna. Pár éve jött a harmadik. De hogy miért? Kellett a pénz, meg Kalifornia kormányzója sem jutott az elmúlt években fontosabb szerepekhez, úgyhogy azt gondolták, jó ötlet lesz összehozni még egy Terminátor filmet. Kár volt. Legalábbis szerintem.

Amikor felreppentek a hírek egy negyedik részről, gondoltam, ha már a harmadik kevésbé lett jó, akkor ez most vagy nagyon csúf lesz, vagy valami egészen jó. Itt már nincs Schwarzenegger, nincs James Cameron… ők ketten voltak azok, akikkel a Terminátor-saga teljes volt. Helyette van Christian Bale (mint John Connor), a rendező pedig
Joseph McGinty Nichol, alias McG. Hát nem is tudom. Persze, Christian Bale jó színész, sőt, az egyik kedvencem, és nem is azt mondom, hogy vele van a baj, mivel remekül hozza a figurát. Csak épp egyedülálló filmként inkább megállta volna a helyét, mint egy kultusz mozi felesleges folytatásaként.
2018-at írunk, a világvége után járunk. John Connor és az ellenállók csapata még nem adták fel a küzdelmet. Egy titokzatos idegen érkezik valahonnan, az időből, ő Marcus Wright (Sam Worthington). Utolsó emléke az, hogy halálos ítéletének végrehajtására vár. Connor nem tudja, honnan jött az idegen, de ketten együtt el akarnak jutni a nukleáris háborút kirobbantó, terminátorokat irányító Skynet központjába, hogy megdöntsék azt.

Na kezdjük. A forgatókönyv lapos. A sztori nekem annyira személy szerint nem jött be. Vagyis bejött volna, ha másképp oldják meg. A kivitelezés ugyanis sokat számít. Lehet, hogy pont ezért tudatosan adagolták tele a filmet mindenféle spéci effektekkel, látványos akciójelenetekkel, melyeknek nagy része úgy vélem, felesleges volt. Lehet, hogy ezzel akarták megmenteni a mozit, de lehet, naivan azt hitték, hogy ez egy frankó sztori, és akkor már repítsünk a levegőbe mindent. Ez maradjon az ő dolguk. Nem azt mondom, hogy ez egy rossz film. Csak ha már egyszer egy mítosz folytatását akarták összehozni, akkor jobban is ügyelhettek volna a dolgokra és azoknak a lényegére. Tehát egy Terminátor mozihoz nem jó recept egy adag John Connor, egy kis időutazás, valamint a Skynet és egy kiadós nukleáris háború, mindez alaposan összekeverve.

Ami megmenti a filmet a bukástól, az Christian Bale és a többi színész játéka, meg néhány jobb akciójelenet, amelyre tényleg rábólintok, hogy jó ez. Csak sajnos kevés az ilyen. Pedig komolyan érdekelt még annak idején, hogy mit hoznak össze a negyedik résznél. Sajnos csalódnom kellett, pedig komolyan vevő lettem volna egy ütős ember-gép elleni filmre, eltekintve attól a ténytől is, hogy nálam a Terminátor történet a második résznél véget ért.

Nálam egy 6-os osztályzatnál nem ér többet a film: vagyis egyszer meglehet nézni, de lehetett volna jobb is. Ki tudja, lehet, hogy egyszer valamikor még megnézem, és akkor lehet, hogy megváltozik a véleményem, de sajnos most így áll a mérce.
Olvastam egy esetleges ötödik részről is az egyik oldalon… Ha más rendező kezébe kerül, jöhet!

0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet