2010. augusztus 27.

The Expendables

| | Leave a Comment
Hihetetlen, de Stallone tényleg megcsinálta! Fogta az egykori, old school nagyágyúkat, hogy megmutassa: van még bennük kurázsi, nem öregedtek ki egy cseppet sem. És rávilágította arra a jónépet, hogyan kell akciózni, illetve akció mozit csinálni. 2010 az akciók éve lesz? Ott volt a Losers, amihez bár adva volt minden, de mégsem lett túl jó, ellentétben a Szupercsapattal, ami teljes mértékig feldobott és magával rántott. De most jött az Expendables, ami baromi magasra tette a mércét. A legmagasabbra.

A film attól jó, hogy nincs túlbonyolítva. Az egész teljes mértékig idézi az egykori, műfajbeli mozikat, és pont emiatt lett olyan briliáns, amilyen. Annyi a sztori, hogy egy zsoldos brigádnak elkell intéznie egy déli ország diktátorát. Persze, aki nem kedveli a főszereplők egyéb filmjeit, az felejtse el ezt is, mert ez nem az ő másfél órája lesz. Igen, másfél óra, mivel Stallone tudta, meddig szabad elnyújtani. Mindent pont belefért, hamar elszállt ugyan, de tovább húzni már felesleges lett volna.

A szereplőgárda pedig a film minőségének alappillére. Sly és Statham jó párost alkotnak, de a többiek is mind-mind, egytől egyig hatalmasak. Még Dolph Lungrend is, sőt, nem is akármennyire. Őt azért említem külön, mert benne bíztam a legkevésbé, azt hiszem. Ne kérdezzétek miért, egyszerűen csak szerintem őt nem kedveltem a korábbi filmjei alapján. De valami hihetetlen, mennyire jó volt. Sorolhatnám a további neveket is, de voltaképp ugyanazt a jelzőt illetném mindenkire: zseniális! De egy ekkora badass gárdától mit vár az ember?Schwarzitól meg teljesen korrekt, hogy időt szakított kormányzati elfoglaltságai mellett egy kis cameóra. Milyen régen bukkant már fel filmben? Úgy hat éve. Sajnos többre nem jutott ideje, vagy nem is akart (szántak?) neki többet, de remélem vágjátok, hogy eredetileg saját magát alakította volna? Arnold Schwarzenegger prezidentként bízta volna meg a zsoldosokat a küldetéssel, de sajnos erre a verzióra nem adtak engedélyt. De azért jó volt viszont látni, gondolom ő is érezte, hogy ezt nem szabad kihagyni. Végig röhögtem, ahogy cseszegetik egymást Stallonéval abban a pár percben.

Az Expendables esetében olyan filmről beszélünk, amelyben az akciók körülbelül annyira odavágnak, mint amennyire Stallone egy rosszfiút a padlóra. Nem csak a verekedések brutálisan jók (tényleg jók!), de az autós üldözések, a repülőgépes jelenetek elég rendesen túllettek fűtve azzal a bizonyos adrenalinnal. Viszont a szimpla beszélgetős jelenetek sem unalmasak! Zajlanak az események, megy a folyamatos egymást ugratás, olyan egysorosok hangzanak el, hogy szinte a film felét végig mosolygod. Aztán Mickey Rourke párperces monológja a lélekről pedig szintén megér egy misét.

De sajnos elérkeztünk oda, hogy negatív oldal. Bár szerencsére ehhez a részhez csak minimális dolog tartozik. Itt van például a Statham-féle szerelmi szál, amely lehet, hogy csak nekem nem jött át, de valahogy feleslegesnek éreztem ebben a filmben. Mintha kakukktojás lett volna az a pár jelenet. Persze azt is megfelelően, stílusosan zárta le a kosárpályán, de akkor is, valahogy nem illett ide. Mindamellett néhol egy-két dolog már-már túlságosan is snassz volt. Oké, tudom, hogy pofonegyszerű a történet, és nem akarták túlkreálni, nem is erről van szó, csupán csak volt egy-két dolog, ami már túl kiszámítható volt.Remélem, Van Damme-nak most forr a feje, amiért nemet mondott a filmre. Bizony, ez egy majdnem tökéletes, abszolút 8/10, részemről. Stallone tudja, mi hova való, és kellőképpen meghozta a kedvemet a régi akció mozikhoz. A magyar forgalmazók meg igazán lecsaphatnának rá, nem értem, mire kell ennyit várni? Remélem, nem valami gyatra magyar címmel gyalázzák majd meg. Bár a mostanában kreált ostobaságok mellett nem kizárt. A film amúgy jól termelt a mozikban odakint, de itthon – ha sokáig húzzák még – nem lesz nagy aranybánya, mert akit nagyon érdekel, az letölti úgyis. Lásd: én, pedig inkább mozipárti vagyok, de nem bírtam tovább. Tehát Sly megmutatta, hogy ami a nyolcvanas és kilencvenes években működött, az 2010-ben is üt, de nagyot! Röviden és tömören: az egyik legjobb akciófilm, amit eddig láttam. Tuti DVD-n beszerzendő darab, majd, egyszer, ha megérjük.

És persze hatalmas respekt a Budapest poénért.



0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet