2010. október 18.

Cameo-vadász!

| | Leave a Comment
Eléggé felkapott lett mostanában ez a cameózás. Ez alatt azt értjük, hogy egy ismert ember egy rövid jelenetre tiszteletét teszi egy filmben. Ilyenkor általában felkapjuk a fejünket, hogy "hoppá, az ott az xy!". Vadásszunk cameóra!
Peter Jackson a Gyűrűk Urában, mint kalóz

A rendező Peter Jackson ugyebár többször felbukkant saját filmjében, a Gyűrűk Urában, legjobban akkor vehető ki, amikor egy kalózt alakít, akit Legolas lenyilaz. Ha már kalózoknál tartunk, akkor a Dustin Hoffman - Robin Williams-féle Hook című filmben Meryl Streep egy férfi-kalózt alakít. Ő az, akit bezárnak a skorpiók közé. Hatalmas siker volt Tom Cruise cameója a Trópusi Viharban, mint szókimondó producer, akit a felismerhetetlenségig elmaszkíroztak. A tavalyi év egyik legjobbja pedig a Star Trek című filmben volt: a "konkurens" Star Wars kis robotját, R2D2-t szemfüles rajongók találták meg, ahogy elrepül az űrben. De itt volt még Billy Murray (as Herself) a Zombieland-ben. A 2008-as, Edward Norton-féle Hihetetlen Hulk végén Robert Downey Jr. is feltűnik, mint Tony Stark.

Egy időben rendszeresen felbukkant a könyvei által adaptált filmekben Stephen King. Leginkább csak egy pár pillanatra láthatjuk, többnyire esett-kelt karaktereket formál meg. Például az Alvajárókban a temető-gondnokot, vagy a Sorvadj el!-ben a gyógyszerészt alakította. Kapásból most csak ennyi jutott eszembe, de a King-filmek nagy részében ott van valahol mindig.

Megannyi moziban láthatjuk még a Marvel Comics már nyugdíjba vonult elnökét, Stan Lee-t. Általában a Marvel adaptációkban fellelhetjük. A Vasember első részében például Tony Stark összekeverte őt Hugh Hefnerrel. Akadt film azonban, amelyben saját magát alakította, ez volt a Kevin Smith-féle Mallrats (itthon Shop Show). Amit azonban nemrég vettem észre: a Hősök sorozat első évadjának egyik epizódjában is láthatjuk őt, mint buszsofőr.

Akinek még nagyon megy ez a cameo-dolog, az Arnold Schwarzenegger. Legelső cameo szerepe az Amazonas Kincsében volt, a film elején láthatjuk egy pillanat erejéig, amint "átadja a stafétabotot" Dwayne Johnsonnak, ami ugye utalás volt arra, hogy mostantól Dwayne felel az akciófilmekért - sajnos ez nem így lett. Nem sokkal később a 80 nap alatt a Föld körül című film sokadik feldolgozásában tűnt fel egy szintén rövid szerepre. És ha az Expendables nyúlfarknyi jelenetét is lehet cameónak nevezni, akkor ezt is megemlíteném. Ellenben a tavalyi Terminator - Salvation című filmben az az Arnold nem a valódi Arnold, de gondolom ezt mindenki tudja.

És akkor elérkeztünk oda, hogy mi is hemzseg leginkább a cameóktól. Sokat agyaltam ezen, és végül arra jutottam: a Jóbarátok. Ha most csak pár nevet kellene felsorolnom: Ben Stiller, Robin Williams, Bill Crystal, Danny de Vito, Brad Pitt, Jean Claude Van Damme, Alec Baldwin... Persze még lehetne sorolni még. A tíz év alatt rengeteg arc feltűnt, ha csak pár percre is, de volt, akit több epizódban is láthatunk.

Szóval tessék figyelni: cameók már majdnem mindenhol vannak.

0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet