2010. október 23.

Portré: Sylvester Stallone

| | 1 comment
Ha azt mondom, hogy Sylvester Stallone, gondolom mindenkinek olyan klasszikus filmek ugranak be, mint a Rocky, vagy éppen a Rambo. Tény, hogy a '80-as, '90-es évek egyik legmeghatározóbb akciósztárjáról van szó.

A fiatalkor. 1946. július 6-án született, Sylvester Gardenzio Stallone néven, New Yorkban. Kevesen tudják, de születésénél az orvosok fogót használtak, amellyel egy ideget megsértettek a csecsemőn, akinek így bal arcizmai lebénultak. Később ez eredményezte a nehezen érthető beszédet, amely a mai napig észrevehető, és amellyel gyerekkorában rossz viccek céltáblájává vált. Szülei házassága felbomlott, egy ideig nevelőintézetekben élte fiatalkorát, előbb szigorú apjához került, később, tizenöt évesen pedig anyjához költözött. A felgyülemlett agressziót, melyet társai piszkálódása váltott ki belőle, sportolással próbálta levezetni. Középiskolás korában szép eredményeket ért el: vívni kezdett, súlyt emelni, diszkoszt vetni, majd miután drámatagozaton lediplomázott, úgy döntött, megpróbálkozik a színészi pályával.

Minden kezdet nehéz ugye, legelső "szerepe" egy pornófilmben volt, 1970-ben. Részt vett a Keresztapa szereplőválogatásán, amelybe épphogy nem került bele. Az igazi első, komoly szerepe az 1974-es A lordok balladája című filmben adatott meg neki.

A fordulópont. Irwin Winkler és Robert Chartoff producereknek nagyon megtetszett Sly egyik forgatókönyve, a Rocky. Egy fiatal, nehéz
sorsú boxoló életéről szóló történet volt ez, és azonnal meg is vásárolták. Stallonénak egyetlen kikötése volt: ő akarta eljátszani a főszerepet. Eleinte nehezen adták be a derekukat, de végül sikerült meggyőzni a két producert, hogy ő formálhassa meg Rocky-t. A film minden várakozást felülmúlt. A bevételek az egeket verték, tíz Oscar-díjra jelölték, amelyből hármat meg is kapott: legjobb film, legjobb rendező, legjobb vágás. Innentől indult be igazán Sly karrierje, el is készítette a film folytatását, melyben ezúttal a rendező szerepét is ő vállalta el, a második rész pedig az elsőnél is nagyobb siker lett.

A nyolcvanas évek. Az akciófilmek ideje, mondhatjuk így is. 1982-ben készítette el a Rambo című háborús filmet. Azóta kultusszá vált mind a film, mind a főszereplő ikon, ami nem is csoda: Sly nagy figyelmet fordított a főhős John Rambo emberi mivoltára is. Két folytatás készült, amely nagy sikereket ért el ugyan, de közelébe sem ért az első résznek. Mindeközben a Rocky sorozat plusz három résszel bővült, és egy jó darabig mindkét széria le is zárult.
A vígjátékok. A kilencvenes években Stallone más műfajban is kipróbálta magát. Természetesen közben néha becsúszott pár akciófilm is, de ebben az évtizedben születtek olyan mozik, mint például az Oscar, vagy éppen az Állj, vagy lő a mamám! Ezek mind bukták voltak, főleg bevételek szempontjából. Majd jött a Cliffhanger - Függő játszma, és Stallone karrierje ismét megmenekült. 255 millió dolláros bevétel világszerte, melyet máris egy újabb kasszasiker követett: A pusztító. Ellenben az 1995-s képregény adaptáció, a Dredd Bíró elég nagy kapufa lett.

Lefelé a lejtőn? 1997-ben a Cop Land című film szerepéért Sly felszedett 14 kilót, és bár a film nem csengett túl jól, az alakításért Stallone a Stockholmi Filmfesztiválon megkapta a Legjobb Színésznek járó díjat. A D-Tox című akciófilmet a kritikusok porig alázták, ráadásul Sly színészi játékát sem kímélték. A Kémkölykök trilógia harmadik részében elvállalta a negatív hős szerepét, és mintha csak átok ült volna Stallonén, ez a film is irdatlan nagy csőd lett. 2005-ben egy tv-s reality show, a Box Akadémia házigazdája lett. Sajnos ez volt az az időszak, amikor már senki nem tudott úgy tekinteni rá, mint az egykori Rambóra. Nagyon úgy nézett ki, hogyha nem cselekszik sürgősen, akkor végleg megpecsételődik a karrierje.

A nagy visszatérés. Sly tudta, hogy nem zárhatja le ennyivel a pályafutását. Úgy döntött, ha törik, ha szakad, összeszedi magát, és megmutatja: nem öregedett ki, egy cseppet sem. 2006-ban visszatért a Rocky sorozat hatodik részével, amely a kiöregedett Balboa visszatéréséről szól. Ez a film szimplán csak a Rocky Balboa címet kapta. Be is váltotta a hozzá fűzött reményeket: szinte csak pozitív elismeréseket kapott, Sly pedig büszkén könyvelhette el, hogy méltó módon zárta le a sorozatot.
2008-ban pedig elkészült a negyedik Rambo film, John Rambo címmel. És lám, ez a produkció is csupa pozitív kritikát kapott, és bár Stallone eleinte szeretett volna egy újabb részt, ebből még sem lett semmi.

Karrierje egyik legmerészebb dobása egyértelműen legújabb filmje, a The Expendables - A Feláldozhatók. A film nem csak a '80-as évek akciófilmjének feltámasztása, hanem Sly összegyűjtött annyi old school akcióhőst, amennyit csak bírt. Mickey Rourke, Dolph Lundgren, Jet Li. Sőt, Stallone már huszonöt éve szerette volna összehozni a nagy hármast egy közös jelenet erejéig, most erre is sor került: együtt láthatjuk Bruce Willissel és Arnold Schwarzeneggerrel pár percig, amely gondolom minden rajongó szívét megdobogtatta kicsit. A mozit szintén remekül fogadták, nagy pénzeket termelt a mozikban, Sly már a folytatást tervezi.
Szabadidejében hobbiszinten él a festészetnek, amelyet már a hetvenes évek óta művel. Ráadásul elég nagy gyűjteménnyel is rendelkezik. 2005-ben jelent meg első könyve, Sly Movies címmel. Ezek mellett pedig a Planet Hollywood nevű étteremláncot vezeti Schwarzeneggerrel és Willissel. Két lánya és két fia van, feleségével, Jennifer Flavinnal pedig 1997 óta boldog házasok.

Akárki akármit mond, Sylvester Stallone egy legenda. Voltak mélypontjai, de mindig sikerült kilábalnia. Olyan kultikussá vált filmeket köszönhetünk neki, amelyekhez hasonlók soha nem születtek. Reméljük, öreg kora ellenére (64 éves) még egy jó ideig megörvendeztet minket néhány nagyobb dobással.

1 megjegyzés:

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet