2013. december 21.

"Mondj még ötöt!"

| | Leave a Comment
A múltkori tíz kedvenc vígjátékom listáját nem éreztem teljesnek, mindenképp tartozom még öt filmmel a kategóriából, amiknek itt a helyük, hogy végre megnyugodjon a lelkiismeretem.

A séma most is ugyanaz, mint legutóbb: nem tetszési, hanem betűrend. Ja, és szubjektív.

A komédia királya / The King of Comedy (1982)

Martin Scorsese mindössze egyetlen vígjátékot tett le az asztalra, és ki más lenne ennek a főszereplője, mint maga Robert De Niro? A komédia királya egy minden szempontból tökéletes film: amennyire vicces, annyira keserédes. Egy ígéretes komikus története, aki azonban képtelen befutni, de minden álma, hogy a közönség az ő viccein derüljön nagyokat. Úgy tűnik, ő viszont tényleg mindenre képes ahhoz, hogy megvalósítsa álmát: még példaképét is elrabolja.


Borat - Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika / Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious (2006)

Sacha Baron Cohen az az ember, akire "bevállalóssági" szempontból a legjobban felnézek. Az egykori Ali G. a Borat című filmjével olyan kifordított társadalomkritikát tárt elénk, amit szinte nem is győzött fokozni a Brünóban vagy a Diktátorban. Kazah nép nagy fehér gyermeke elmegy művelődni Amerikába, ahol aztán kifordítja a Szabadság Földjét önmagából.


Fergeteges forgatás / Bowfinger (1999)

Az amatőrnél is amatőrebb producer, Bowfinger csak egy filmet akar rendezni, ehhez azonban meg akarja nyerni az akciósztár Kit Ramsey-t, aki természetesen nemet mond. De, hogy hősünket ne hagyja faképnél maroknyi csapata, azt kamuzza be nekik, hogy Kit benne van, csak nem akar találkozni senkivel, így a jeleneteket a háttérből veszik fel. A Fergeteges forgatás nagyon régi kedvencem, idővel újra meg újra megnézem (ahogy tettem a napokban is), hiszen nem csak végtelenül szórakoztató, de itt Eddie Murphy még ereje teljében volt.


Oscar (1991)

Az Oscar egy remake, amelynek eredetije egy Loui De Funes-film volt, ám ezúttal Sylvester Stallone bizonyítja be, hogy nem csak a gépfegyver vagy a bokszkesztyű áll jól neki, hanem még nevettetni is tud. Az átverős vígjátékok egyik legjobbja, amit hiába láttam már milliószor: nem tudom megunni. Még Chazz Palminteri is nagyot alakít a jámbor és bugyuta gengszter személyében.


Shop Stop (1994)

A kultfilm. A kultvígjáték. Egy legenda születése. Kevin Smith eladta képregénygyűjteményét, hogy filmet rendezhessen, nappal egy boltban dolgozott, ahol éjjel forgattak - ezért került bele a filmbe a klasszikus "rágó a lakatban" szösszenet, hogy a nappali jeleneteket is feltudják venni az éjjel folyamán. Egy ízig-vérig független film, amely kapott egy sokkal populárisabb második részt, valamint készül a harmadik. Apropó, tudtátok, hogy a Jay-t alakító Jason Mewes és Smith egy rehabon találkoztak és barátkoztak össze? Mewes egy ideig Smith-nél lakott, majd amikor jött az ötlet, hogy Kevin filmet rendez, azonnal felkérte Jason-t, tanácsként pedig csak annyit mondott neki: "Nem kell színészkedned. Add önmagad!"


0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet