2011. április 26.

Sikoly 4. (Scream 4.)

| | Leave a Comment
Wes Craven úgy tűnik, tisztában volt azzal, meddig szabad elmennie ahhoz, hogy ne csak egy újabb felesleges darabbal gazdagítsa az ő kis shasher-trilógiáját. Szerencsére kijelenthetem, hogy a Sikoly negyedik része nem okozott csalódást. Bár nem voltak gigantikus elvárásaim, csak egy véres popcorn filmet akartam megnézni, mondjuk az első rész stílusában - ezt sikerült is teljesítenie.


A történettel nem igazán tököltek sokat, de mint tudjuk, a széria főbb ereje nem is itt lakozik. Nagyjából annyi az egész, hogy miután Sidney befutott író lett, visszatér szülővárosába, valaki pedig ismét álarcot húz és kést, valamint telefont ragad...

A kivitelezés azonban parádés. A nyitó képsorok kapásból a képernyőre szegeznek, nincs mese, ezt már végig fogod ülni. Aztán jönnek a gyilkosságok, de persze tudod előre, ki fog meghalni és ki nem. Az unszimpatikust mindig elkapják, ezen már nem lepődsz meg túlságosan. Maga a történet pedig megállás nélkül sodor magával előre, sajnos egy-két üresebb járat becsúszik ugyan, de a végeredmény korrekt munka.

Egy Sikoly-film nem úszhatja meg filmes utalások és megannyi horror kikacsintás nélkül. Ezekben dúskálhatunk, hiszen ezúttal is sziporkáznak a jobbnál jobb helyzetek. Az pedig, hogy néhol a film önmaga paródiájává válik, egyenesen cool lett, mégpedig azért, mert még időben húzták be a kéziféket, így cseppet sem lett gáz a dolog. Ilyen apróságok, hogy az első részben megemlítik, hogy a menekülő csaj mindig az emeletet veszi célba, és ez így mekkora hülyeség. Itt meg vajon hova menekülnek? A legjobb az egészben mégis a "remake mindig túlakar tenni az eredetin"-séma, amely végig kíséri az egész filmet, na de majd meglátjátok.

Szerencsére a három fontosabb szereplőt sikerült megnyerni még egy dobbantásra: Neve Campbell, Courtney Cox és David Arquette mind itt vannak, mindenki a maga megszokott karakterében hozza azt, amit kell. Nélkülük egyértelműen nem lett volna ennyire "sikolyos" az egész. Persze még mindig Arquette a legnagyobb figura az egész filmben. Epizódszerepekben pedig csupa-csupa sorozatszínészt láthatunk, aki jártasabb a témában, az biztos több ismerős arcot felfedez.


Ez így most kellemesen visszaidézte a korábbi Sikoly filmeket. A végeredmény pedig 7/10, de remélem Craven itt most nyomni fog egy stop-gombot és nem akar ötödik részt. Anyagilag nem termelt túl sokat a film, tehát van rá esély, hogy ezzel a teljesen korrekt negyedik epizóddal fogunk majd visszaemlékezni a sorozatra.

0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet