2013. február 10.

Top 25 Filmes Csattanók: #10-6

Zakatolunk tovább, az utolsó előtti bejegyzés, hamarosan pedig a dobogósok is kikerülnek. Ha eddig kihagytad ezt a listát, itt pótolhatod. Spoilermentes.10. Psycho (1960)

Alfred Hitchcock egyik leghíresebb filmjének csattanója bár mostanában már nem annyira titok, de azt hozzá kell fűzni, hogy aki nem sejti, miről van szó, az nyilván meglepődik nagyokat. Ha ez nem lenne elég, még egy zseniális záró képsorral is megajándékoztak minket.

Rendezte: Alfred Hitchcock
Szereplők: Anthony Perkins, Janet Leigh, Vera Miles


9. Más világ / The Others (2001)

Csavaros, borzongós thriller, amelyben a főszereplő gyermekei különös betegségben szenvednek: nem érheti őket napfény. Nem, nem vámpírok, de az, hogy mi ennek a rejtélyes sztorinak a végkifejlete, bizony annak idején nem kicsit döbbentett le. Hogy fokozzák a feszültséget, a film egy elszigetelt, ódon kastélyban játszódik, és mindvégig tudjuk, hogy itt a természetfeletti fontos szerepet játszik.

Rendezte: Alejandro Amenábat
Szereplők: Nicole Kidman, Christopher Eccleston, Fionnula Flanagan


8. Szemekbe zárt titkok / El secreto de sus ojos (2009)

Egy argentin-spanyol gyöngyszem a közelmúltból, de még milyen fordulattal a végén! A nyugdíjba vonult nyomozó úgy dönt, ír egy megtörtént bűnügyeken alapuló regényt, olyan esetekről, amelyeken ő maga is dolgozott annak idején. Így talál rá egy feledésbe merült, lezáratlan gyilkossági ügyre, amelynek aztán újra a mélyére próbál ásni.

Rendezte: Juan José Campanella
Szereplők: Ricardo Darín, Soledad Villamil, Pablo Rago


7. Csillagok háborúja V: A Birodalom visszavág / Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back (1980)

A klasszikus mondatot mára már az is tudja kívülről, aki nem éppen SW rajongó, így különböző részletezést nem érdemel, mint ahogy azt sem, hogy voltak, akik így reagálták le a dolgot.

Rendezte: Irvin Kershner
Szereplők: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Billy Dee Williams, David Prowse


6. Harcosok klubja / Fight Club (1999)

Emlékszem, annak idején nagyon ajánlották a filmet, akkoriban nem voltam nagy Brad Pitt-rajongó sem, így nekiültem, és bár a film totál beszippantott pillanatok alatt, de az a bizonyos csattanó még fokozta ezt az érzést, és fiatalabb fejjel nem tudom hányszor pörgettem vissza azt a bizonyos jelenetet, amikor aztán minden kiderült. Másnap persze újra megnéztem a filmet, és ha jól emlékszem, másnap is. Ilyen egy kultikus alapmű.

Rendezte: David Fincher
Szereplők: Edward Norton, Brad Pitt, Helena Bonham-Carter


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet