2013. március 30.

Parker

| | Leave a Comment
Joggal feltételezhetjük mostanság, hogy a Jason Statham főszereplésével fémjelzett akciómozik kritikán aluli minőséget produkálnak. Hiába lett Statham korunk akciósztárja, mostanában nem mernék fogadni arra, hogy elolvassa a forgatókönyveket, mielőtt alárfirkantja a szerződést. Ha ezzel tisztában vagy, és így ülsz le a Parker elé, akkor viszont kellemeset fogsz csalódni. Ugyan nem egy felhőtlen szórakozás, közel sem tökéletes akció élmény, de egynek simán elmegy.



Parker karaktere nem először elevenedik meg a filmvásznon. A Richard Stark-álnéven írt Donald E. Westlake regény főhősét Porterként ugyanis Mel Gibson már megformálta nekünk a klasszikus Payback-ben. A gond az, hogy ettől el kell vonatkoztatni, ugyanis a két karakternek a két film alapján mintha köze sem lenne egymáshoz, ami nagy baj, hiszen míg Porter tipikus, cinikus Gibson karakter volt, addig Parker (hozzáteszem, a Payback-könyvben is eredetileg Parker néven szerepelt) pedig egy rezzenéstelen arccal akciózó Statham. A közös bennük, hogy mindketten bosszút akarnak állni.

Mert Parkert átverték. Amolyan modern-kori Robin Hood akcióval indít a történet, bár hősünknek már az elején sántít valami, majd megvonják tőle a részét, és elintézik. Vagyis csak azt hiszik (ismerős a sztori?). Parker túléli, bosszúra szomjazva próbálja levadászni egykori társait, és ebben segítségére lesz J.Lo. A dolgokat tetézi, hogy prédái közül az egyik rokoni kapcsolatban van egy alvilági nagy kutyával.


Nem kell megijedni attól, hogy olyan minőségű filmet kapsz, mint mondjuk a Safe volt, ami aztán tényleg egy Statham-akció legalja. A Parker olykor laza, humoros, a bunyók többnyire működnek, ráadásul Parker nem mindig egy Terminátor, ergó nem csak osztja, de jócskán kapja is a pofonokat, vagy épp átszúrják a tenyerét. Persze a művérrel sem tudtak spórolni, az R-kategóriás besorolás több ízben megmutatkozik. A film legnagyobb hibája tehát nem a kivitelezésben volt, sokkal inkább a forgatókönyv pofon egyszerű sémájában, de időnként sikerül elfelejteni, hogy mennyire lerágott csont is, amit nézünk.

Statham kisujjából kirázza a karaktert, J.Lo-nak sikerül néhány poént elejteni a megkeseredett ingatlanügynöknő személyében, de úgy körülbelül mindenki kétdimenziós karakter. Még Nick Nolte is feltűnik egy mellékszerepben, de ezúttal nem alakít felejthetetlent.

És végül...

Soha nem lesz klasszikus, inkább a Payback-et nézném meg kétszer egymás után, de egyszer tökéletes kikapcsolódás, ha valami akciófilmre vágysz, és nem akarod mozgatni az agyad túlságosan. 6/10 - és egy fél.


0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet