2013. június 11.

Stoker

| | Leave a Comment
Aztaku... A Stoker egy bitang erős film, de ugyanakkor visszafogott is, távolságtartó, és ami talán a leginkább találó kifejezés: veszettül elborult.




Chan-wook Park ugyan soha a büdös életben nem fogja túlszárnyalni az Oldboyt, de tény, hogy munkásságára érdemes odafigyelni, hiszen egy nagyon is egyedi rendezővel van dolgunk az ő személyét illetően. Első nyugati filmje egy már messziről is furcsának tűnő család életét mutatja be. Ott kapcsolódunk be a történetbe, hogy Richard Stoker temetésén vagyunk. Az özvegy Evelyn Stoker, és lánya, India azonban mégsem maradnak ketten: feltűnik ugyanis Richard öccse, Charlie bácsi, aki a temetés után beköltözik a két nőhöz. India ezt nem nézi jó szemmel, és bár különös természetű anyjára nem képes hatni, a szintén különc természetű lány már elsőre sejti, hogy Charlie körül valami nincs rendben, de nagyon nincs.

Mindezt egyáltalán nem a szokványos tálalásban tessék elképzelni. Ha elsőként valamit érdemes megjegyezni, azok a vágások, az operatőri munka, mert ezen a téren csillagos ötöst érdemel a film. Ha éppen nem történik semmi izgalmas, ezen kivitelezés még így is segít, hogy "benn maradj" a filmben. Nem igazán érdemes kibeszélni, milyen megoldásokkal tarkították a filmet, inkább mindenki nézze szépen meg.


Fentebb említettem az elborult jelzőt, és ez a Stoker minden egyes percére igaz. Nem igazán találkozunk normális szereplővel, India is inkább amolyan visszahúzódó, magának való lány, és Mia Wasikowska ezt remekül elő is adja nekünk. Nicole Kidman szntén kiválót alakított, ahogyan Matthew Goode is, mint Charlie. Ők hárman élik meg ezt a kálváriát egy olyan házban, amely bár fényűző, de a film köré felhúzott súlyos atmoszféra megteremti azt a légkört, amely alapján mi, nézők egy percig sem szeretnénk abban a házban tartódkozni, de még annak az udvarán sem, inkább futnánk, ameddig a szem ellát. Minden egyes képkocka arról árulkodik, hogy itt valami nagyon nincs rendben, valami baj fog történni, vagy talán már történt is.

Aki szokványos filmre ül le, az csalódni fog, talán pozitívan, talán nem. Egyáltalán nem egy könnyeb emészthető alkotás, de olyan szinten egyedi és bizarr, hogy azt talán még Hitchcock is megirigyelné, ha láthatná. Én csak ajánlani tudom, mert jó látni, hogy vannak rendezők, akik a sok közepes thriller közé betudnak suvasztani egy teljesen átlagon felüli alkotást. Hatalmas respect a rendező úrnak. Semmihez sem hasonlítható film a Stoker. 8/10.


0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet